Λασίθι: Στις 8/5 η υπογραφή της σύμβασης συμπληρωματικών έργων στον ταμιευτήρα Μπραμιανού και στο φράγμα Μύρτου

Ο ταμιευτήρας καλύπτει τις αρδευτικές ανάγκες για περισσότερα από 35.000 στρέμματα καλλιεργειών στην περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας
06/05/2025
2' διάβασμα
lasithi-stis-8-5-i-ypografi-tis-symvasis-sybliromatikon-ergon-ston-tamieftira-bramianou-kai-sto-fragma-myrtou-333679

Υπογράφεται την Πέμπτη 8 Μαΐου η σύμβαση για την κατασκευή των συμπληρωματικών έργων Ταμιευτήρα Μπραμιανού, των αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και του Φράγματος Μύρτου  στο νομό Λασιθίου στην Κρήτη.

Για το αντικείμενο και τα οφέλη του έργου ενημέρωσαν την Δευτέρα 5/5 τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας και ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι με τα συγκεκριμένα έργα θα δοθεί λύση στο πρόβλημα των περιορισμένων αποθεμάτων νερού του ταμιευτήρα Μπραμιανού, λόγω της λειψυδρίας.

Όπως εξήγησε: «Σήμερα, ο ταμιευτήρας καλύπτει τις αρδευτικές ανάγκες για περισσότερα από 35.000 στρέμματα καλλιεργειών στην περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας. Παράλληλα, ανακουφίζονται οι υπόγειοι υδροφορείς και εξασφαλίζεται η αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη του φράγματος περιοχών. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το «Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης», η ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ιεράπετρα εντάσσεται στις «Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας».

Αναλυτικά, η σύμβαση περιλαμβάνει τρία διακριτά τμήματα:

  • Κατασκευή συμπληρωματικών εργασιών φράγματος Μπραμιανού.
  • Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.
  • Κατασκευή του φράγματος Μύρτου.

Το συνολικό ενεργειακό και οικολογικό αποτύπωμα του έργου κρίνεται πολύ χαμηλό, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση προβλημάτων διαθεσιμότητας υδατικών πόρων σε ξηρές περιόδους, αλλά και στην αειφορική και αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών συμπλήρωσε ότι στην Κρήτη δρομολογούνται και άλλα έργα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του νησιού σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης, της αστικοποίησης και της εντατικής γεωργίας.

«Στην Κρήτη, προχωρούμε με συντεταγμένες ενέργειες στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής που θωρακίζουν το νησί, στηρίζοντας ταυτόχρονα τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και την ποιότητα ζωής των πολιτών», κατέληξε ο κ. Δήμας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος τόνισε μεταξύ άλλων: «Όλα τα έργα γίνονται αρθρωτά και, βεβαίως, έχουν να ανταποκριθούν και στο γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει μία χρηματοδότηση η οποία θα είναι δεσμευμένη».