Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

LegumiNutty: Καινοτόμο προϊόν ρεβιθιού με ορό γάλακτος θα «ταξιδέψει» στο Παρίσι

Η ομάδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατέκτησε το 1ο βραβείο στον εθνικό διαγωνισμό Ecotrophelia.
13/07/2024
6' διάβασμα
leguminutty-kainotomo-proion-revithiou-me-oro-galaktos-tha-taxidepsei-sto-parisi-326379

Η ανάγκη αξιοποίησης των αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων οδήγησε στη δημιουργία ενός καινοτόμου ελληνικού προϊόντος διατροφής που πρόκειται να ξεπεράσει τα εθνικά σύνορα. Ο λόγος για το «LegumiNutty», που δημιουργήθηκε από ομάδα φοιτητών του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέκτησε το 1ο βραβείο στον εθνικό διαγωνισμό Ecotrophelia του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

«Το LegumiNutty είναι ένα καινοτόμο προϊόν που χαρακτηρίζεται από στοιχεία οικολογικής συνείδησης. Πρόκειται για ένα ζυμούμενο άλειμμα (spread) από ρεβίθια και ξηρούς καρπούς (προϊόν ψυγείου), κατά την παρασκευή του οποίου πραγματοποιείται αξιοποίηση των αποβλήτων της βιομηχανίας παραγωγής γιαούρτης, αλλά και της βιομηχανίας παραγωγής φυτικών ροφημάτων.

Η ιδέα για τη δημιουργία του LegumiNutty προέκυψε από την ανάγκη εύρεσης λύσεων για την αξιοποίηση αυτών των αποβλήτων και ιδίως του όξινου ορού γάλακτος, οι οποίες όμως δεν θα θυσιάζουν τη διατροφική τους αξία. Αναζητήσαμε, λοιπόν, τρόπους να μετατρέψουμε αυτά τα υποπροϊόντα σε κάτι χρήσιμο και θρεπτικό.

Μετά από εκτενή έρευνα και πειραματισμό, καταλήξαμε στο LegumiNutty», αναφέρει στην «ΥΧ» η Δρ Ελένη Κόλλια, χημικός-φαρμακοποιός, MSc, PhD, μεταδιδακτορική ερευνήτρια και μία εκ των επιβλεπόντων της ομάδας.

Συσκευασία από γαλακτικό οξύ

Η καινοτομία του προϊόντος αφορά τόσο το διατροφικό του προφίλ όσο και τη συσκευασία του. Πιο συγκεκριμένα, η Δρ Κόλλια τονίζει ότι «τo LegumiNutty είναι ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας. Διατίθεται σε τέσσερις απολαυστικές γεύσεις, δύο γλυκιές και δύο αλμυρές, ενώ αποτελείται αποκλειστικά από φυσικά συστατικά, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. To προϊόν είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην υγεία του εντέρου, καθώς περιέχει πάνω από 200 δισ. μονάδες σχηματιζόμενων αποικιών (CFU) καλλιεργειών γιαούρτης».

Η ίδια προσθέτει ότι «το LegumiNutty μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους: Ως άλειμμα σε ψωμί, κρέπες, φρυγανιές, σάντουιτς κ.ά., ως σάλτσα σε μακαρόνια και σαλάτες, ως ντιπ που συνοδεύει κράκερ και κριτσίνια, ή ακόμα και ως ολόκληρο γεύμα για όσους ακολουθούν γρήγορους ρυθμούς ζωής που δεν τους επιτρέπουν να τρέφονται σωστά. Μία συσκευασία LegumiNutty αποτελεί μια πλήρη μερίδα οσπρίων και μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει ένα γεύμα».

Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα του προϊόντος δεν εξαντλούνται στις διατροφικές του ιδιότητες ή στην αξιοποίηση αποβλήτων/παραπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων. «Το προϊόν μας ξεχωρίζει και ως προς τη συσκευασία του, καθώς καινοτομεί με τη χρήση βιοπολυμερούς από γαλακτικό οξύ (PLA) που μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει τις κοινές πλαστικές συσκευασίες. Η επιλογή αυτή ενισχύει την οικολογική διάσταση του προϊόντος μας και μειώνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα», επισημαίνει η Δρ Κόλλια.

«To προϊόν μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους: Ως άλειμμα σε ψωμί, κρέπες, φρυγανιές, σάντουιτς κ.ά., ως σάλτσα σε μακαρόνια και σαλάτες, ως ντιπ που συνοδεύει κράκερ και κριτσίνια, ή ακόμα και ως ολόκληρο γεύμα».

Κατανάλωση προϊόντος

Όπως επισημαίνει η ίδια, το προϊόν απευθύνεται σχεδόν σε κάθε καταναλωτή. «Μπορεί να καταναλωθεί σχεδόν από όλες τις ομάδες καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων και των χορτοφάγων (vegetarian), καθώς αποτελείται από συστατικά φυτικής προέλευσης, με εξαίρεση τον όξινο ορό γάλακτος, που αξιοποιείται ως απόβλητο της βιομηχανίας και αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία του καινοτόμου χαρακτήρα του προϊόντος μας. Για τον λόγο αυτόν, το προϊόν μας δεν είναι κατάλληλο μόνο για τους αυστηρά χορτοφάγους (vegan) και όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη», εξηγεί η κα Κόλλια.

Και συνεχίζει: «Επιπλέον, το δυνατό σημείο του LegumiNutty είναι πως, παρότι αποτελείται κατά μεγάλο ποσοστό από ρεβίθια, η γεύση του ρεβιθιού δεν γίνεται καθόλου αντιληπτή, με αποτέλεσμα να μπορεί με ευκολία να καταναλωθεί από ανθρώπους που δεν συμπαθούν τα όσπρια ή και από τα παιδιά που συνήθως δεν αρέσκονται στην κατανάλωση οσπρίων».

Ευρωπαϊκός διαγωνισμός Ecotrophelia

Η ομάδα, λόγω της κατάκτησης του πρώτου βραβείου στον εθνικό διαγωνισμό, ετοιμάζει βαλίτσες για το Παρίσι και τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Ecotrophelia. «Οι προσδοκίες για τη συμμετοχή μας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό είναι υψηλές, όπως θα έπρεπε να είναι και για τον οποιονδήποτε έχει πίστη σε αυτό που δημιούργησε. Φιλοδοξούμε να κερδίσουμε και εκεί κάποια διάκριση. Πιστεύουμε ότι το LegumiNutty έχει τη δυνατότητα να κατακτήσει την ευρωπαϊκή αγορά και να αποτελέσει ένα πρότυπο οικολογικής καινοτομίας στον τομέα των τροφίμων. Ελπίζουμε, λοιπόν, οι κριτές της ευρωπαϊκής επιτροπής να δουν στο προϊόν μας αυτό που βλέπουμε και εμείς», τονίζει η κα Κόλλια.

Προοπτικές για εμπορική κυκλοφορία

Αυτήν τη στιγμή, το LegumiNutty παράγεται σε περιορισμένη ποσότητα και αποκλειστικά για τις ανάγκες του διαγωνισμού, ωστόσο η ομάδα σε δεύτερο χρόνο ενδιαφέρεται για την πιθανή εμπορική κυκλοφορία του προϊόντος. «Πιστεύουμε ότι το προϊόν μας έχει προοπτικές και η παραγωγή του σε βιομηχανική κλίμακα είναι απόλυτα εφικτή. Είμαστε σίγουροι ότι το LegumiNutty θα έχει σημαντική εμπορική και καταναλωτική απήχηση», καταλήγει η Δρ Κόλλια.

Η ομάδα πίσω από το προϊόν

Η ομάδα προέρχεται από το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και αριθμεί οκτώ άτομα. Συγκεκριμένα, αποτελείται από τους δύο επιβλέποντες της ομάδας, τη Δρα Ελένη Κόλλια (χημικός-φαρμακοποιός, MSc, PhD, μεταδιδακτορική ερευνήτρια) και τον Χρήστο Γιαννόπουλο (χημικός, MBA, μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Χημεία Τροφίμων ΕΚΠΑ), και από τις έξι μεταπτυχιακές φοιτήτριες του ΠΜΣ Χημεία Τροφίμων ΕΚΠΑ, Ανδρέου Αικατερίνη, Γάτου Κωνσταντίνα, Ζώη Αθηνά-Μαρία, Μαντζακοπούλου Ελπίδα, Φράγκου Πολυτίμη-Στυλιανή, Φώτη Ειρήνη.