Οι Λειψοί απέκτησαν Μονάδα Αφαλάτωσης

Οι Λειψοί απέκτησαν Μονάδα Αφαλάτωσης
-Διαφήμιση-

Τη Μονάδα Αφαλάτωσης στους Λειψούς, εγκαινίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ως το σπουδαιότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών, που περατώθηκε μέσα σε λίγους μήνες, χαρακτήρισε τη Μονάδα Αφαλάτωσης ο δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος.
Η δυναμικότητα της Μονάδας Αφαλάτωσης φτάνει μέχρι και τα 600 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού ημερησίως, ποσότητα που επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του νησιού και για τους θερινούς μήνες.

Η λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης δίνει υδατική αυτονομία στους Λειψούς και μειώνει δραστικά το κόστος του νερού ανά κυβικό. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το Δημόσιο δαπανούσε 10,30 € προ ΦΠΑ, ανά κυβικό για την μεταφορά νερού στους Λειψούς με την υδροφόρα, ενώ το νερό της αφαλάτωσης, στοιχίζει 1,98 €.

Το συνολικό κόστος δηλαδή για την υδροδότηση του νησιού ανερχόταν περίπου στις 650.000 € ετησίως, ενώ το συνολικό όφελος από τη λειτουργία της αφαλάτωσης ανέρχεται στο 84,77%».

«Συνολικά το Δημόσιο, για την μεταφορά νερού σε όλα τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου δαπανούσε περίπου 5 εκ. ευρώ» ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προσθέτοντας ότι με τη λειτουργία των Μονάδων Αφαλάτωσης, το Δημόσιο έχει εξοικονομήσει 4,5 εκ €, χρήματα που ήδη διοχετεύονται για την υλοποίηση δράσεων και έργων στα νησιά με σκοπό την καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή των κατοίκων.

Ο κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε και στο Μεταφορικό Ισοδύναμο που μείωσε το κόστος μεταφοράς από και προς τα νησιά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα καύσιμα, λέγοντας ότι στους Λειψούς το κόστος της αμόλυβδης έπεσε από 2,04€ σε 1,69€ και του diesel κίνησης από 1,69€ σε 1,458€, με την εφαρμογή του μέτρου.

Σ’ ότι αφορά στα έργα, επισήμανε ότι με χρηματοδότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας, ύψους 39.725€, ολοκληρώνεται η επισκευή του κτιρίου επιβατών στο λιμάνι των Λειψών, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση της μελέτης νέου λιμένα με χρηματοδότηση από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, ύψους 300.000€ θα εκπονηθεί μελέτη για την κατασκευή νέου Δημαρχείου, ενώ άμεσο χρονικό διάστημα υπογράφεται η σύμβαση για την αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (pillars) του λιμανιού ύψους 94.900€, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Τέλος, μέσα από πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης μελετών για την αναβάθμιση όλων των υποδομών των νησιών, έργα που χρηματοδοτούνται από Εθνικούς Πόρους, από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πηγή: ert.gr