Λεμόνι: Κρατάει στα 70 λεπτά για τον παραγωγό

Μία χρονιά που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της καλής εμπορίας και τιμών, ώστε να αντισταθμίσει έως έναν βαθμό τη σημαντικά μειωμένη παραγωγή στις βασικές ποικιλίες της καλλιέργειας, χαρακτηρίζεται η φετινή από παραγωγούς και εμπόρους.

Η συγκομιδή ξεκίνησε στην Κορινθία και στο Κιάτο από τα πρώιμα Interdonato, με απώλειες που υπολογίζονται πάνω από 50% και φτάνουν μέχρι και 80%. Ήδη συγκομίζονται και τα Μαγληνά, οι απώλειες των οποίων κυμαίνονται μεταξύ 20% και 30%.

Η μικρότερη προσφορά από την εγχώρια παραγωγή, σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή της Τουρκίας –μέχρι και 70% ανάλογα με την ποικιλία, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο– και την επιστροφή της Ισπανίας σε κανονικές παραγωγές μετά την περσινή πληθώρα προϊόντος, διαμορφώνουν παράγοντες που συμβάλλουν, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, στη διαμόρφωση ικανοποιητικών τιμών με διάρκεια. Έτσι, οι τιμές παραγωγού όλο αυτό το διάστημα της συγκομιδής διαμορφώνονται στα 70 λεπτά το κιλό, με αποκλίσεις πάνω ή κάτω της τάξης των 5 λεπτών το κιλό.

«Μέχρι τώρα, η παραγωγή προσανατολίζεται κυρίως στην εγχώρια αγορά, δεδομένου ότι είναι μικρή η προσφορά σε σχέση με άλλες χρονιές. Πολύ μικρές ποσότητες, από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, έφυγαν από την περιοχή μας για αγορές του εξωτερικού», είπε, μιλώντας στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου-Τραγάνας, Χρήστος Γεώργας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «εξαιτίας της μεγάλης μείωσης της παραγωγής του Interdonato και της αυξημένης ζήτησης από την αγορά, ξεκίνησαν νωρίτερα κατά 15 ημέρες και οι κοπές των Μαγληνών, και οι τιμές παραμένουν σταθερά στα επίπεδα των 70 λεπτών».

Σε πείσμα του καιρού οι τιμές

Καθοριστική για την περαιτέρω από την αρχικά αναμενόμενη μείωση της παραγωγής ήταν η χαλαζόπτωση της 4ης Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε δέντρα με ηρτημένη παραγωγή, που ήταν έτοιμα για συγκομιδή, επεσήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μουλκίου Κορινθίας, Παναγιώτης Τσακανίκας. «Η τιμή παραγωγού ξεκίνησε και παραμένει σε καλά επίπεδα, γύρω από τα 70 λεπτά το κιλό. Πέρσι τέτοια εποχή κρατούσαμε με νύχια και με δόντια τα 50 λεπτά και σήμερα είμαστε στα 70 λεπτά», περιέγραφε την προηγούμενη Τρίτη στην «ΥΧ» ο ίδιος.

Την εκτίμηση ότι «εφόσον διατηρηθούν οι τιμές σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι παραγωγοί θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν στο εισόδημά τους τις απώλειες από την παραγωγή, όχι πλήρως, αλλά έως έναν ικανοποιητικό βαθμό», εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, Βασίλης Καρέλης. Βελτιωμένη ροή προϊόντων φέτος προς τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, διακρίνει από την πλευρά του ο έμπορος Σταύρος Μαστοράκος από την Κορινθία.

«Η εμπειρία μου λέει ότι από τη στιγμή που μπαίνει στην παραγωγή το ελληνικό λεμόνι, η αγορά το προτιμάει, εφόσον ανταποκρίνεται στις απαραίτητες ποιοτικές προδιαγραφές», σημείωσε. Ο ίδιος εκτιμά πως «η σεζόν φέτος έχει τις προδιαγραφές να εξελιχθεί καλά και σε επίπεδο παραγωγού και σε επίπεδο εμπορίας. Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Αργολίδα. Σύμφωνα με τον παραγωγό Θωμά Φάκλαρη, «η μείωση της παραγωγής φέτος είναι πολύ μεγάλη και θα κυμανθεί μεταξύ 50%-70%. Από την άλλη, οι τιμές αυτήν τη στιγμή είναι στα 60-70 λεπτά».