Λεμόνι: Η χαμηλή ζήτηση προβληματίζει τους παραγωγούς

Υποτονική, ακόμη και κατά τη διάρκεια των γιορτών, παρουσιάζεται η συλλογή των λεμονιών για τους παραγωγούς της χώρας. Ο ανταγωνισμός, έτσι όπως αυτός εξελίσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμη και στην ίδια τη χώρα μας, κρατά την παραγωγή σε χαμηλά επίπεδα.

Ο Γιώργος Μάνθος, παραγωγός από το Ευηνοχώρι Μεσολογγίου, εκτιμά ότι η καλλιέργεια των λεμονιών παρουσιάζει περισσότερα προβλήματα από ό,τι τα άλλα εσπεριδοειδή. «Ο ανταγωνισμός από τρίτες χώρες είναι μεγάλος, με αποτέλεσμα τα δικά μας λεμόνια να μην προτιμώνται από τις αγορές, λόγω και του υψηλού κόστους παραγωγής. Επίσης, υπάρχουν ποικιλίες με μεγάλο ποσοστό αγκαθιών, που δυσχεραίνουν τη συλλογή και οι εργαζόμενοι δεν τις επιλέγουν.

Ακόμη, η μεγάλη ευαισθησία στο ψύχος αποτρέπει και τους ίδιους τους παραγωγούς να συντηρήσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, με αποτέλεσμα να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα άλλα εσπεριδοειδή, όπως είναι τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια».

Παρουσιάζοντας την εξέλιξη των τιμών, κατά την τρέχουσα περίοδο, αναφέρει ότι, ανάλογα με την ποιότητα, κυμαίνονται από 25 έως 30 λεπτά το κιλό και με αποδόσεις από 120 έως 150 κιλά για τα δέντρα που βρίσκονται σε πλήρη παραγωγή.