Λέσβος: Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων γιατί ο νέος δρόμος καταστρέφει τις περιουσίες τους

Για τον τρόπο που έγινε η χάραξη για τη διάνοιξη του νέου οδικού δικτύου Καλλονής – Πέτρας διαμαρτύρονται κτηνοτρόφοι της περιοχής της Αγίας Παρασκευής Λέσβου, καθώς όπως υποστηρίζουν καταστρέφονται οι κτηνοτροφικές τους μονάδες.

Ο τρόπος που έγινε εδώ και πολλά χρόνια η μελέτη δεν έλαβε υπόψη τις κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες είναι ο μοναδικός πόρος επιβίωσης πάνω από 40 οικογενειών που επηρεάζονται. Ο δρόμος δεν παίρνει απλά τμήμα της περιουσίας τους, αλλά κόβει στα δύο τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις καθιστώντας σε κάποιες περιπτώσεις αδύνατη τη λειτουργία τους. Χθες το μεσημέρι κτηνοτρόφοι της περιοχής πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία στο πέτρινο τοξωτό μεσαιωνικό Γεφύρι της Κρεμαστής.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ένας εκ των κτηνοτρόφων που θίγονται ο Χριστόφορος Σαμαράς, «να ξεκαθαρίσουμε ότι όλοι εμείς θέλουμε την ανάπτυξη και τη δημιουργία του δρόμου,  όχι όμως να ξεκληριστούν οι περιουσίες μας και να αναγκαστούμε να φύγουμε από την περιοχή. Στην δική μου περίπτωση ο δρόμος παίρνει 7 στρέμματα κόβοντας όμως την περιουσία μου στη μέση και έτσι δε μου αφήνει χώρο και περιθώριο να συνεχίσω να δουλεύω. Τα χρήματα που δίνονται από την απαλλοτρίωση είναι ελάχιστα σε σχέση με τη ζημιά που μου δημιουργεί. Θέλουμε λοιπόν ανάπτυξη αλλά όχι εις βάρος της τοπικής οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα στον οποία αγωνιζόμαστε να παραμείνουμε».

Οι κτηνοτρόφοι θέλουν επαναχάραξη του δρόμου σε συγκεκριμένα σημεία, με τρόπο που να σέβεται την επιβίωση μιας παραγωγικής δραστηριότητας του πρωτογενούς τομέα.

Πηγή: ertnews.gr