Το λεσβιακό ελαιόλαδο τεκμηριώνει ισχυρισμούς υγείας-Τα αποτελέσματα του 1ου έτους ερευνητικού προγράμματος

Το λεσβιακό ελαιόλαδο τεκμηριώνει έστω και οριακά ισχυρισμούς υγείας σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου χρόνου του ερευνητικού προγράμματος για το βιοδραστικό περιεχόμενο του λαδιού, που γίνονται όχι μόνο για το λεσβιακό ελαιόλαδο αλλά για όλο το Βόρειο Αιγαίο και παρουσιάστηκαν χθες στο επιμελητήριο Λέσβου από τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Ε.Κ.Π.Α Νίκο Θωμαΐδη. Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο κ Θωμαΐδης “τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών , δίνουν “όπλα” στους παραγωγούς – τυποποιητές για να μπορέσουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Η έρευνα μας έδειξε αυξημένα διαδραστικά και πολύτιμες για τον οργανισμό ουσίες στο λάδι όπως βιταμίνη ε , . Μέχρι το 2020 τα αποτελέσματα αυτά θα μετατραπούν σε εργαλεία που θα μπορούν να αξιοποιήσουν οι παραγωγοί μας για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και τα προϊόντα τους εξαγώγιμα”.

Ο  κ. Θωμαϊδης μίλησε και για τα αποτελέσματα που έδειξαν οι έρευνες για τα συστατικά αυτά του λαδιού ανάλογο με το χρόνο που θα φτάσουν από το δέντρο στο ελαιοτριβείο. όσο περισσότερο αργήσει ο καρπός να γίνει λάδι, τόσο μειώνονται τα βιοδραστικά στοιχεία του παραγόμενου προϊόντος καταθέτοντας την πρότασή του για το “λάδι ημέρας” να οδηγείται δηλαδή ο καρπός στην ελαιοπόιηση το αργότερο σε τρεις μέρες από την συλλογή από το δέντρο.

Το Ερευνητικό Έργο για την «Ανάδειξη Βιοδραστικού Περιεχομένου για την Προώθηση Ελαιολάδου και Προϊόντων Ελιάς στο Βόρειο Αιγαίο», χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, στον χαιρετισμό της είπε μεταξύ άλλων «η τελική τεκμηρίωση αναμένεται να τοποθετήσει τα προϊόντα μας στη θέση που τους ανήκει, για να κερδίσουν ιδιαίτερη θέση στην αγορά, καθώς τα προϊόντα μας με ταυτότητα, διακριτά, τυποποιημένα, μπορούν να βρουν όχι μόνο καλύτερη θέση, αλλά και καλύτερη ασφαλώς τιμή». Επίσης υπογράμμισε: «Απομακρυνόμαστε από την παραδοσιακή αντίληψη που θεωρεί ότι τα πράγματα πάντα θα είναι όπως τα βρήκαμε. Αρνούμαστε, αποκρούουμε κάθε αντίληψη αδράνειας, και προσπαθούμε να ανοίξουμε νέους δρόμους».

Πηγή: ert.gr