Λιβανός για δασικούς χάρτες: Καμιά επιδότηση σε αγρότες δεν θα χαθεί – Η ανάπτυξη την επομένη της πανδημίας θα έλθει από την περιφέρεια

Τη διαβεβαίωση ότι καμία επιδότηση δεν θα χαθεί για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους που χρησιμοποιούν εκτάσεις που έχουν χαρακτηρισθεί δασικές, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός  σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1 με τους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους αγρότες ότι καμία επιδότηση που αφορά σε περιοχές που βόσκουν τα πρόβατα ή τα κατσίκια τους ή έχουν καλλιέργειες που είναι δηλωμένες και παίρνουν επιδοτήσεις  δεν πρόκειται να μείνει έξω.

Μην αναθεματίζουμε τα πάντα είναι χρήσιμοι οι δασικοί χάρτες. Έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη και οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγια είναι απολύτως απαραίτητα. Έχουν γίνει και πολλά λάθη. Δεν μπορεί το κράτος από τη μια να εμφανίζεται να δίνει τίτλους ιδιοκτησίας και από την άλλη να βγάζει τις ίδιες περιοχές δασικές. Αυτό, όπως έχει πει και ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκρέκας, θα διορθωθεί στους επόμενους μήνες. Θα επαναδιατυπωθεί το τι ακριβώς είναι δάσος και με ευέλικτες επιτροπές θα κριθούν, από εκεί και πέρα οι όποιες ενστάσεις, μετά από αυτή τη διαδικασία», είπε ο κ. Λιβανός.

Καταγραφές ζημιών για τον παγετό από ΕΛΓΑ

Η κυβέρνηση κάνει κάθε προσπάθεια για να στηρίξει τους αγρότες στην περίοδο της πανδημίας και έχει καταβάλλει για τη στήριξή τους περί τα 472 εκατ. ευρώ είπε ο κ. Λιβανός και σημείωσε ότι βρίσκεται σε καθημερινή συνεργασία με τους εκπροσώπους των αγροτών προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις ζημιές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εγκριθούν χρήματα, με δεδομένα πάντα τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας.

Όσον αφορά τους τελευταίους παγετούς, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, ό ΥΠΑΑΤ είπε ότι «ο ΕΛΓΑ έχει ήδη κινητοποιηθεί, γίνονται καταγραφές, έχει ανοίξει η πλατφόρμα με τις αναγγελίες και μόλις εκτιμηθούν οι ζημιές θα είμαστε κι εκεί παρόντες όπως ήμασταν στον τελευταίο χρόνο. Είναι όντως ένα μοναδικό φαινόμενο με τους απανωτούς παγετούς. Είμαστε όμως εκεί, γίνεται εκτίμηση των ζημιών και θα είμαστε δίπλα στους παραγωγούς».

Ερωτηθείς για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από τέσσερα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση) που αντιστοιχεί σε 276 ψήφους, είπε ότι μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο επετεύχθη η ενσωμάτωση και των προτάσεων της αντιπολίτευσης και των παραγωγικών φορέων. 

Με την εφαρμογή του νόμου από 1/11/21, τα πιο ευαίσθητα προϊόντα θα εξοφλούνται από τα super markets  σε 30 ημέρες και τα λοιπά σε 60 ημέρες αντί 10 και 12 μηνών που ήταν η συνήθης πρακτική μέχρι σήμερα.  Για το θέμα αυτό είπε ότι υπάρχει συμφωνία με τους εκπροσώπους των super markets. Και πρόσθεσε: «Όταν έχεις μια συνολική αντίληψη της αγοράς και δεν βλέπεις με παρωπίδες το ένα ή το άλλο κομμάτι της μπορείς να φτάνεις σε συμφωνίες. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι το κοινό καλό συμφέρει όλους». Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι και το ΚΚΕ και το «Μέρα25» που ψήφισαν «παρών» σε πολλά θέματα συμφώνησαν. «Είμαστε μια μικρή χώρα και δεν είναι όλα αριστερά και δεξιά. Μπορούμε να συνθέσουμε απόψεις και να καταλήξουμε σε ουσιαστικές αποφάσεις».

Η ανάπτυξη την επομένη της πανδημίας θα έλθει από την περιφέρεια

Η ανάπτυξη για τη χώρα μας την επομένη της πανδημίας θα έλθει από την ελληνική περιφέρεια τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στον Γιώργο Αυτιά, ανακοινώνοντας και για το φορολογικό έτος 2020 την απαλλαγή για αγρότες και αλιείς της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος.

«Η κυβέρνηση στηρίζει τους Έλληνες αγρότες με όποιον τρόπο μπορεί. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την ελληνική περιφέρεια. Αν θέλουμε να πάμε στο επόμενο στάδιο μετά την πανδημία, η ανάπτυξη θα έλθει μέσα από την περιφέρεια. Και ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης ελπίζω- και γι’ αυτό δουλεύουμε- να είναι η αγροτική μας οικονομία», είπε ο κ. Λιβανός.

Στη λογική αυτή κινούμενη η κυβέρνηση προχωρεί στην καταβολή αποζημιώσεων για εισοδήματα που χάνονται λόγω της πανδημίας στους αγρότες. Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει στους αγρότες πάνω από 470 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 186 είναι από επιστρεπτέες προκαταβολές και τα υπόλοιπα είναι άμεσες ενισχύσεις σε ομάδες αγροτών σε όλη την Ελλάδα.  «Ξέρω ότι υπάρχουν πολλά αιτήματα. Προσπαθούμε μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο να διασφαλίσουμε ότι το κοινωνικό δίκτυ θα απλωθεί όλο και περισσότερο».

Όπως είπε ο κ. Λιβανός, το ΥΠΑΑΤ προχωρεί σε έναν μεγάλο στρατηγικό σχεδιασμό σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα της πανδημίας και σε αυτόν εντάσσεται και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που ψηφίσθηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και «Ελληνική Λύση», που αντιστοιχεί σε 276 ψήφους του Κοινοβουλίου. Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να πληρώνονται τα ευάλωτα προϊόντα τους σε 30 ημέρες και τα υπόλοιπα σε 60 ημέρες από τα super markets , αντί των 10 και 12 μηνών που ήταν η συνήθης πρακτική. «Πρόκειται για μια μεγάλη καινοτομία.  Χρειάζεται συναίνεση και εθνική ομοψυχία. Τα προβλήματα δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Συνήθως είναι πρακτικά. Και όταν ακούμε και κάνουμε ουσιαστικό κοινωνικό και κοινοβουλευτικό διάλογο πετυχαίνουμε πολλά».

Αναφερόμενος στους δασικούς χάρτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. «Το κράτος δεν μπορεί από τη μια να δίνει άδειες και από την άλλη να βγάζει δασικό το ίδιο οικόπεδο. Αυτό έχει γίνει κατανοητό από την κυβέρνησή μας. Συνεργαζόμαστε στενά με το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον κ. Σκρέκα». Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός  επανεξετάζονται όλα αυτά και διαβεβαίωσε και πάλι τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους ότι οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά για τις εκτάσεις που χρησιμοποιούν και έχουν χαρακτηρισθεί δασικές, μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος. «Οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο είναι χρήσιμα. Μην αναθεματίζουμε. Μια κυβέρνηση όπου γίνονται λάθη πρέπει να τα διορθώνει και έτσι κάνουμε».

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Λιβανός έχει εισηγηθεί τον εμβολιασμό των εργαζομένων στην κονσερβοποιία λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στον συγκεκριμένο τομέα, αφού πρόκειται για μια σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα που εξαντλείται σε ένα δίμηνο, ενώ οι εργαζόμενοι εργάζονται σε κλειστούς χώρους.