«Λίφτινγκ» στη μονάδα θερμικής ξήρανσης ιλύος στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης

Στην υπογραφή σύμβασης, με την οποία ξεκινά η ανακατασκευή της μονάδας θερμικής ξήρανσης ιλύος στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) -έργο ύψους 1,75 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ και διάρκειας 12 μηνών- προχώρησε η διοίκηση της ΕΥΑΘ ΑΕ, με την ανάδοχο εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Σκοπός της υλοποίησης του πρότζεκτ είναι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΥΑΘ ΑΕ, η ιλύς που απομένει από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων της Θεσσαλονίκης να είναι καλύτερης ποιότητας με περιβαλλοντικούς όρους, αλλά και μεγαλύτερης αποδοτικότητας κατά τη χρήση της ως λιπάσματος σε αγροτικές καλλιέργειες.

Η ανακατασκευή της μονάδας, σύμφωνα με την εταιρεία, θα εξασφαλίσει καλύτερους όρους λειτουργίας, μεγαλύτερη ασφάλεια και αποδοτικότητα, αλλά και καλύτερο προϊόν προς χρήση ως εδαφοβελτιωτικό. Παράλληλα, η βέλτιστη απόδοση της μονάδας θα δώσει τη δυνατότητα στην εγκατάσταση να υποδέχεται και να επεξεργάζεται αστική ιλύ και από άλλες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων όμορων περιοχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην κυκλική οικονομία μέσα από την καθημερινή επιχειρησιακή μας δράση και η διάθεση αποξηραμένης ιλύος για θερμική αξιοποίηση και κομποστοποίηση είναι ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση. Μεσοπρόθεσμος στόχος μας, βέβαια, παραμένει η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 50% ως το 2030» σημείωσε κατά την υπογραφή της σύμβασης ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε Άνθιμος Αμανατίδης.

Όπως αναφέρει η ΕΥΑΘ, οι μονάδες θερμικής ξήρανσης ιλύος δέχονται ποσότητες αφυδατωµένης λάσπης που παράγεται καθηµερινά στις εγκαταστάσεις λυμάτων, µε σκοπό τη θερµική επεξεργασία της, την εξάτµιση του νερού που περιέχει και την παραγωγή τελικού ξηρού προϊόντος, το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως καύσιµο σε βιοµηχανίες ή ως εδαφοβελτιωτικό υλικό.

Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ), παράγει καθημερινά κατά μέσο όρο περίπου 100 τόνους αφυδατωμένης ιλύος, η οποία παραλαμβάνεται από κατάλληλα αδειοδοτημένες εταιρείες προς διαχείριση και περαιτέρω αξιοποίησή της, με τη μορφή εδαφοβελτιωτικού – λιπάσματος για εφαρμογή σε αγροτικές καλλιέργειες. «Η συνολική ποσότητα ιλύος μόνο για το 2021 ανήλθε σε 24.250 τόνους» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ