Τα λιγοστά αποθέματα ανεβάζουν τον πήχη για τις τιμές του σκληρού

των Γιάννη Τσατσάκη, Γιώργου Ρούστα

Mετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες μειώσεων, οι τιμές του σκληρού στην αγορά της Φότζια παρέμειναν αμετάβλητες αυτή την εβδομάδα, με τα πλέον ποιοτικά σιτάρια (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 80 kg/hl, υαλώδη 80%) να τοποθετούνται μεταξύ 297-302 ευρώ/τόνος (τιμή αποθήκης παραγωγού) και την αμέσως επόμενη κατηγορία (πρωτεΐνη 11,5%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%) από 292 έως 297 ευρώ/τόνο.

Οι διαδοχικές διορθώσεις των δύο προηγούμενων εβδομάδων έβαλαν τέλος στο ράλι που είχε ξεκινήσει ουσιαστικά από τα μέσα Δεκεμβρίου αρχικά με μια μακρά περίοδο σταθερότητας των τιμών και, εν συνεχεία, από τον Φεβρουάριο μέχρι τα μέσα Απριλίου με απανωτές αυξήσεις ανά μία ή δύο εβδομάδες. Ταυτόχρονα, όμως, δεν διαφαίνεται προοπτική περαιτέρω αποκλιμάκωσης, ιδίως από τη στιγμή που πλησιάζουμε στα αλώνια με λιγοστά αποθέματα, για τα οποία μάλιστα αρκετοί αναλυτές (τελευταίο δείγμα η Strategie Grains) βλέπουν να κινούνται ακόμα χαμηλότερα την επόμενη σεζόν. Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα τωρινά επίπεδα τιμών είναι αυτά με τα οποία θα «υποδεχτεί» η αγορά τη νέα σοδειά.

Φόβισαν οι υψηλές θερμοκρασίες

Στο μεταξύ, η ξηρασία των τελευταίων εβδομάδων έχει δημιουργήσει ανησυχία στις τάξεις των παραγωγών για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχει στις ποιότητες και στις αποδόσεις των χωραφιών. «Θα είναι κρίμα σε μία χρονιά που όλα δείχνουν ότι η τιμή θα είναι καλή, ο καιρός να καταστρέψει την παραγωγή», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης.

Οι καλλιεργητές στον Νομό Λάρισας τις προηγούμενες ημέρες κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα, μετά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για πολύ υψηλές θερμοκρασίες και νοτιάδες. «Ευτυχώς, δεν επαληθεύτηκαν ως προς τους ανέμους και κυρίως ως προς τον λίβα. Αν και οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στη Λάρισα προκάλεσαν μικρές ζημιές στην παραγωγή, αποφύγαμε τα χειρότερα», προσθέτει ο κ. Κουκούτσης και διευκρινίζει ότι «μέχρι και τη συγκομιδή χρειαζόμαστε φυσιολογικές θερμοκρασίες».

«Οι βροχές του Μαρτίου και του Απριλίου βοήθησαν αρκετά τα φυτά, όμως ο καιρός των τελευταίων εβδομάδων τα βρήκε πάνω στο ‘‘γέμισμα’’ του σπόρου, οπότε υπήρχε ο κίνδυνος να τα ‘‘στεγνώσει’’», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Θέμης Κυρίτσης, παραγωγός από τα Φάρσαλα, προσθέτοντας ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος «ο Μάιος είναι καθοριστικός».

Ο βοριάς που ξεκίνησε να φυσά από τη Δευτέρα στον κάμπο προκάλεσε, πάντως, κάποια ανακούφιση. Όσον αφορά τις τιμές, με βάση την εικόνα των ιταλικών χρηματιστηρίων, ο κ. Κουκούτσης εκτιμά ότι θα ξεκινήσουν από τα 24-25 λεπτά φέτος.

Tιμή σκληρού σιταριού στη Φότζια*

 

10-16/05/2020

20/05/2020

Min

Max

Min

Max

Α’ ποιότητα (ειδικό βάρος 80 kg/hl, υαλώδη 80%, πρωτεϊνη 12%)

297

302

297

302

Β’ ποιότητα (ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεϊνη 11,5%

292

297

292

297

Γ’ ποιότητα (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60%, πρωτεϊνη 11%)

287

292

287

292

*Επί αυτοκινήτου σε ευρώ/τόνο