Λιγοστεύουν οι δραστικές, ακριβαίνουν τα φυτοφάρμακα

Ανησυχούν οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας

Να επαναξιολογηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας των παλιών δραστικών εντομοκτόνων-ζιζανιοκτόνων για την βαμβακοκαλλιέργεια, «καθώς τα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πανάκριβα και σε ορισμένες περιπτώσεις αναποτελεσματικά», ζητούν ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί στον Νομό Λάρισας.

Όπως είναι γνωστό, από το 2005, οπότε απαγορεύτηκαν μια σειρά από εντομοκτόνα-ζιζανιοκτόνα, οι βαμβακοπαραγωγοί κλήθηκαν να προμηθευτούν φάρμακα νέας γενιάς, που ήταν φιλικά προς το περιβάλλον μεν, πολύ ακριβότερα δε.

Με αφορμή την κυβερνητική αλλαγή στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ο γνωστός συνεταιριστής Τάκης Αλατάς από τη Φαλάνη Λάρισας (ο οποίος υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί πολλούς ακόμη συναδέλφους του), ζητά από τον νέο υπουργό, Μάκη Βορίδη, αφού ολοκληρώσει τις επαφές του με τους αντίστοιχους συνδέσμους στον τομέα της φυτοπροστασίας, να επανεξετάσει το σημερινό καθεστώς κυκλοφορίας των εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων και, μια και οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ, να ανοίξει το ζήτημα στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών.

Σύμφωνα με τον κ. Αλατά, «μπορεί το πρόβλημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων να ανήκει στην ΕΕ και να μην αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο επειδή το βαμβάκι αφορά κυρίως τη χώρα μας και δεν έχουμε πολλούς συμμάχους στην ευρωπαϊκή κοινότητα, θα πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική και αποτελεσματική διαπραγμάτευση».

Όπως σημειώνει, «κάποιοι εισάγουν παράνομα από Τουρκία-Βουλγαρία τα απαγορευμένα στην Ελλάδα φυτοφάρμακα κι έτσι δημιουργείται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός. Από την στιγμή που καταργήθηκαν συγκεκριμένες δραστικές ουσίες, το κόστος παραγωγής στο βαμβάκι έχει αυξηθεί δραματικά γιατί κάποια ζιζανιοκτόνα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των χόρτων του χωραφιού και αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε μηχανήματα, άρα επιπλέον μεροκάματα.

Επίσης, ακούμε ότι επίκειται κατάργηση κι άλλων δραστικών ουσιών. Άρα θα μειωθεί περαιτέρω η διαθέσιμη λίστα των φυτοφαρμάκων. Αυτή δεν είναι θετική εξέλιξη. Σίγουρα η μάχη του ΥΠΑΑΤ με τις μεγάλες εταιρείες-κολοσσούς που εμπορεύονται τα φυτοφάρμακα είναι άνιση, αλλά κάτι πρέπει να γίνει με αυτή την άναρχη κατάσταση», καταλήγει ο κ. Αλατάς.