Λιγότερα στρέμματα βιομηχανικής ντομάτας «έκλεισε» για το 2025 η ΑΒΕΚ Δ. Νομικός

Κατά περίπου 20% μειωμένα είναι τα στρέμματα με βιομηχανική ντομάτα, που «έκλεισε» με συμβόλαια φέτος η βιομηχανία ΑΒΕΚ Δ. Νομικός, σε σχέση με πέρυσι. «Τα συνολικά στρέμματα που έχουμε συμβασιοποιήσει είναι 19.400, σε όλη την Ελλάδα, που αντιστοιχούν σε 175.000 τόνους προβλεπόμενης εισκόμισης σε καρπό. Τα περσινά στρέμματα ήταν 24.200», εξηγεί στην «ΥΧ» ο διευθυντής του εργοστασίου των Φαρσάλων, Θωμάς Τσιαγκλάνης.
Μάλιστα, σημειώνει ότι «οι προθέσεις των παραγωγών φέτος ήταν πολύ υψηλές, καθώς έφτασαν σε ρεκόρ 15ετίας. Παρ’ όλα αυτά, η επιλογή μας να συμβληθούμε με παραγωγούς για λιγότερα στρέμματα και λιγότερη ποσότητα ντομάτας οφείλεται στο γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες εξαρτώνται από τη διεθνή αγορά ντοματοπολτού, στην οποία κατά την περσινή περίοδο υπήρξαν πολύ μεγάλα αποθέματα. Αυτό, με τη σειρά του, οφείλεται στο ότι όλες οι χώρες είχαν υψηλότερη παραγωγή και κυρίως η Κίνα, η οποία είχε τη μεγαλύτερη εκτίναξη στις ποσότητες. Εξαίρεση αποτελεί η Ιταλία για το 2024». Για τους παραπάνω λόγους, οι περισσότερες βιομηχανίες ντοματοπολτού «το 2025 αποφασίσαμε να κρατήσουμε άμυνα, προσπαθώντας να μειώσουμε τα αποθέματα», προσθέτει ο κ. Τσιαγκλάνης. Τα «ρευστά» προϊόντα επεξεργασίας ντομάτας, ο κύβος και η πούλπα, όπως μας λέει ο ίδιος, «κρατήθηκαν το 2024 σε υψηλότερες τιμές, διότι εξαρτώνται από την ευρωπαϊκή αγορά (μαζί με την Τουρκία), όχι τη διεθνή αγορά».
Γενικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2025 διεθνώς «οδηγούμαστε σε μείωση των αποθεμάτων, οπότε ευελπιστούμε ότι του χρόνου θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε επίπεδο προσφοράς και ζήτησης» και, κατ’ επέκταση, τιμών παραγωγού.
Ρωτήσαμε τον κ. Τσιαγκλάνη γιατί οι προθέσεις των παραγωγών στην Ελλάδα να καλλιεργήσουν βιομηχανική ντομάτα ήταν τόσο υψηλές και μας απάντησε ότι αυτό συνέβη διότι «η ντομάτα πάει εξαιρετικά καλά, όσον αφορά τις αποδόσεις και τις τιμές, οπότε είχε δώσει αρκετά υψηλό εισόδημα στον παραγωγό και ασύγκριτα υψηλό σε σχέση με τα ανταγωνιστικά προϊόντα, κατά την προηγούμενη διετία».
Ο νομός με το μεγαλύτερο ποσοστό συμβολαίων με την ΑΒΕΚ Δ. Νομικός είναι ο Νομός Λάρισας, όπου έχουν συναφθεί συμβάσεις με ομάδες παραγωγών για 14.500 στρέμματα, δηλαδή το 75% των αναγκών της εταιρείας. Ακολουθούν η Μαγνησία με 1.400 στρέμματα, η Βοιωτία με 1.350 και η Φθιώτιδα με 700 στρέμματα.
Αύξηση πωλήσεων κατά 20% σε έναν χρόνο
Με τρία εργοστάσια επεξεργασίας βιομηχανικής ντομάτας, στον Δομοκό, στα Φάρσαλα και στην Αλίαρτο, η ΑΒΕΚ Δ. Νομικός είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ντοματοπελτέ στη χώρα, με συνεργάτη, μεταξύ άλλων, την εταιρεία παραγωγής κέτσαπ Heinz.
Κατά την τελευταία οικονομική χρήση,1 Ιουλίου 2023 έως 30 Ιουνίου 2024, η εταιρεία αύξησε περαιτέρω τα μεγέθη της. Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 72,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 20,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όταν είχε πετύχει πωλήσεις 59,956 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη τριπλασιάστηκαν φθάνοντας τα 8,826 εκατ. ευρώ (από 2,881 εκατ. ευρώ) και τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν από 3,25 εκατ. ευρώ σε 11,4 εκατ. ευρώ.
Υψηλό κόστος δανεισμού
Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη βιομηχανική ντομάτα στην Agrothessaly 2025, ο πρόεδρος της εταιρείας, Δημήτρης Νομικός, σχολίασε αναφερόμενος στις τράπεζες ότι «πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτες στη χρηματοδότηση» των επιχειρήσεων και του αγροδιατροφικού τομέα γενικότερα.
Όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, την τελευταία χρονιά η λειτουργία της επιβαρύνθηκε με αυξημένους τόκους. Η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης συνδέεται και με το γεγονός ότι τα μακροπρόθεσμα δάνεια μειώθηκαν στα 7,687 εκατ. ευρώ από 13,717 εκατ. ευρώ, ενώ αυξήθηκε εκθετικά το βραχυπρόθεσμο μέρος των δανείων, φτάνοντας στα 6,267 εκατ. ευρώ από 1,728 εκατ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρήσης, που ολοκληρώθηκε τέλη Ιουνίου του 2024, η βιομηχανία κατάφερε να μειώσει τον χρόνο είσπραξης των απαιτήσεων στις 90 ημέρες από 110, αυξάνοντας τη ρευστότητά της και ενισχύοντας την ικανότητά της να επενδύει σε νέες τεχνολογίες και προϊόντα. Την ίδια περίοδο, το μεικτό περιθώριο κέρδους της αυξήθηκε από 14,64% σε 26,83%, ενώ το καθαρό περιθώριο κέρδους εκτοξεύθηκε από 5,42% σε 15,75%.
Σήμερα, η εταιρεία ειδικεύεται στην παραγωγή προϊόντων ντομάτας σε συσκευασίες για βιομηχανικούς πελάτες ή μαζική εστίαση. Παράλληλα, συσκευάζει καταναλωτικά προϊόντα ντομάτας για μάρκες λιανικής και για ιδιωτικές ετικέτες σούπερ μάρκετ.