Επιτραπέζιο Σταφύλι: Λιγότερο, αλλά καλής ποιότητας πλησιάζοντας προς τον πρώτο τρύγο

Με καλούς οιωνούς εξελίσσεται η καλλιέργεια επιτραπέζιου σταφυλιού, όσον αφορά την εικόνα των αμπελώνων, παρά τις απώλειες που ποικίλλουν μεταξύ των περιοχών της καλλιέργειας, ανάλογα με τον βαθμό που επηρεάστηκαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Στην Κόρινθο, αναμένεται μειωμένη παραγωγή κατά 30%-40%, σύμφωνα με τον γεωπόνο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Pegasus Αγροδιατροφή 7 Grapes, Σπύρο Καραχάλιο. Αιτία γι’ αυτό στάθηκαν οι βροχές κατά τη διάρκεια και μετά τη συγκομιδή πέρσι, με αποτέλεσμα να μην πέσουν τα φυτά στον σωτό χρόνο σε λήθαργο. Η εικόνα των φυτών, πάντως, είναι πολύ καλή, βεβαιώνει.
Δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα με το χαλάζι. Κινήθηκε σε οριακά επίπεδα, αλλά δεν προκάλεσε ζημιές
σύμφωνα με τον ίδιο. Ο συνεταιρισμός αναμένει στα μέσα Ιουλίου στην Κορινθία την καινούργια πρώιμη ποικιλία των τελευταίων ετών, τα πρώιμα Early Sweet, με ποσότητες πάνω από 1.000 τόνους, που απορροφώνται κυρίως από την εσωτερική κατανάλωση. Στα μέσα Αυγούστου, οψιμότερα κατά 7-9 μέρες αναμένεται η όψιμη «βασίλισσα» Σουλτανίνα, με την οποία θα συμπέσουν τα πρώτα Crimson.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Μάρκος Λέγγας, μεταξύ άλλων, εξέφρασε προβληματισμό για τις εξελίξεις στην εμπορία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καλλιέργεια, λέγοντας χαρακτηριστικά:
Έχουμε απωλέσει κομμάτι της αγοράς από τους Ισπανούς και αρχίζουμε να χάνουμε μερίδιο και από τους Ιταλούς, γιατί έχουν επιδιώξει να διευρύνουν τον ορίζοντα της εμπορίας και χρονικά και ποσοτικά. Είναι πολύ σημαντικό να υλοποιηθεί η πιστοποίηση της Σουλτανίνας Κορινθίας ως ΠΟΠ, ως αντίβαρο στην πίεση που ασκεί ο έντονος ανταγωνισμός.
Για μια καλή χρονιά, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έκανε λόγο, μιλώντας στην «ΥΧ», ο Θεόδωρος Γιαϊλίδης, πρόεδρος της ΕΑΣ Παγγαίου, όπου καλλιεργούνται 35.000 στρέμματα αμπελώνων. Χωρίς να είναι «φορτωμένα» τα αμπέλια, οι παραγωγοί ελπίζουν, καιρού επιτρέποντος, σε καλή συγκομιδή. Όπως σημείωσε ο κ. Γιαϊλίδης,
τα σταφύλια είναι λιγότερα από πέρσι, όταν κόπηκαν λιγότερα από τη φετινή προβλεπόμενη παραγωγή, λόγω των καιρικών συνθηκών. Εάν όλα πάνε καλά μέχρι τη συγκομιδή, πιστεύω ότι θα εξαχθούν περισσότερα σταφύλια φέτος
Εκτός απροόπτου, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου αναμένεται η υπερπρώιμη Victoria, που κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια στις φυτεύσεις και έχει καλές εξαγωγικές επιδόσεις. Έπεται η Σουλτανίνα, η οποία δείχνει να υποχωρεί εδώ και δύο χρόνια υποκαθιστώμενη από άλλες ποικιλίες, κυρίως Italia, αλλά και κάποιες νέες άσπερμες ποικιλίες με συμβόλαια. «Το μέλλον είναι οι νέες άσπερμες ποικιλίες, που είναι ανθεκτικότερες και έχουν μικρότερο κοστολόγιο. Τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι καθοριστικά, ώστε να δούμε τη συμπεριφορά τους και τις αποδόσεις τους στο εισόδημα των παραγωγών», εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΑΣ Παγγαίου.
Στο στάδιο της κορφολόγησης, ελαφράς αποφύλλωσης, λίπανσης και ποτισμάτων βρίσκονται οι παραγωγοί στον Τύρναβο, όπου με εξαίρεση περιοχές σε χωριά της επαρχίας Τυρνάβου, τα οποία επλήγησαν από χαλάζι με τις απώλειες να φτάνουν μέχρι 60%, η καλλιέργεια εξελίσσεται καλά. Χρειάστηκε, ωστόσο, να γίνουν περισσότεροι ψεκασμοί για την προστασία από τον περονόσπορο και το ωίδιο, που ευνοεί η υγρασία, αυξάνοντας το κόστος της καλλιέργειας. Στα μέσα Ιουλίου, ξεκινάει ο τρύγος με τα πρώτα Cardinal στις πλαγιές του βουνού. Ακολουθεί η Victoria στις ίδιες περιοχές ως μεσοπρώιμη και οι όψιμες Μοσχάτο, Autumn, Ribier και Crimson.