Λίμνη Κάρλα: Σε τρεις μήνες παραδίδονται τα έργα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ελέγχου εξέτασε την πορεία του έργου

Λίμνη Κάρλα: Σε τρεις μήνες παραδίδονται τα έργα

Τα έργα ανασύστασης της λίμνης Κάρλας, εξέτασε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, η Επιτροπή Ελέγχου του προϋπολογισμού. Όπως δήλωσε o Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός «Ολοκληρώσαμε τα έργα, γλιτώσαμε τη χώρα από το επιστρέψει 180 εκατ. ευρώ». Πιο αναλυτικά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια, το οποίο το 2014 ήταν σταματημένο και καρκινοβατούσε. Εκείνη τη χρονιά περιήλθε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από το αρμόδιο Υπουργείο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που το παρακολουθούσε είχε βγάλει «κόκκινη κάρτα». Το 2015 η αρμόδια Επιτροπή επισκέφθηκε τη Θεσσαλία και διαπίστωσε την πρόοδο που είχε γίνει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Χθες στην Αθήνα παρουσιάσαμε στην επιτροπή την πορεία των 15 υποέργων που υλοποιήθηκαν και την ολοκλήρωση βάσει του προϋπολογισμού.

Το έργο παραδίδεται μέσα στους επόμενους 3 μήνες καθώς απομένουν μόνο τα συστήματα παρακολούθησης και ασφάλειας, τα οποία υλοποιούνται με εθνικούς πόρους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου έφτασε τα 245 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 180 εκατ. ευρώ θα έπρεπε η χώρα να τα επιστρέψει αν δεν ολοκληρώνονταν το έργο. Έτσι δείξαμε ότι οι Περιφέρειες μπορούν να αναλάβουν τόσο μεγάλα έργα και να τα υλοποιούν καλύτερα από τον κεντρικό κράτος. Συνεπώς ανεβάσαμε το κύρος της χώρας σε ότι αφορά την υλοποίηση των μεγάλων έργων».

Σημειώνεται ότι τα μέλη της Επιτροπής συνεχάρησαν τον Περιφερειάρχη και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλία και δήλωσαν ότι δεν σπαταλήθηκαν τα χρήματα του ευρωπαίου πολίτη και δεν υπήρξε διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Μάλιστα σημείωσαν ότι τέτοια έργα πρέπει να δίνονται στις Περιφέρειες γιατί μπορούν και τα υλοποιούν, όταν το κράτος και τα Υπουργεία είναι μακριά και δεν μπορούν να τα παρακολουθήσουν.