Λιπάσματα: Με αναδρομική ισχύ η απόφαση της ενίσχυσης

Ακόμα μια σημαντική πληρωμή για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής περιμένουν οι αγρότες, η οποία αφορά τα λιπάσματα. Μετά από αρκετές εβδομάδες διαβουλεύσεων, φαίνεται ότι τα αρχικά σενάρια που διακινούνταν από μερίδα του Τύπου για… κουπόνια με εξωφρενικά ποσά δεν επιβεβαιώνονται. Η πληροφόρηση που έρχεται στην «ΥΧ» από το ΥΠΑΑΤ είναι ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και αναζητούνται επιπλέον πόροι που θα προστεθούν στο σίγουρο ποσό των 25 εκατ. ευρώ της ευρωπαϊκής ενίσχυσης. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό αυτό μπορεί να προσαυξηθεί με έως 50 επιπλέον εκατ. ευρώ κρατικών πόρων, ωστόσο στην παρούσα φάση δεν προκύπτει ότι η δυνατότητα αυτή θα εξαντληθεί.

Κατά συνέπεια, φαντάζει δύσκολο τα ποσά που θα δοθούν να φθάνουν νούμερα που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες. Ένας πρόχειρος υπολογισμός των στρεμμάτων που καλλιεργούνται από επαγγελματίες παραγωγούς με ένα κονδύλι 50 εκατ. ευρώ δίνει αποτέλεσμα μια… πενιχρή ενίσχυση, της τάξης των 2,5 με 3 ευρώ/στρέμμα. Για το θέμα παραχώρησε στην «ΥΧ» δηλώσεις ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), Δημήτρης Ρουσσέας: «Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το ΥΠΑΑΤ, έχοντας καταθέσει τις προτάσεις μας. Ευελπιστούμε η ενίσχυση στους παραγωγούς να είναι ικανοποιητική, παρά το γεγονός ότι η συγκυρία είναι δύσκολη και το κράτος προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις του πολέμου.

Είμαστε κοντά σε σχέση με αυτά που πληροφορούμαστε ότι αναμένεται να εφαρμόσει το ΥΠΑΑΤ. Έχουμε ζητήσει η ενίσχυση να χορηγηθεί με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022».