Λιπάσματα: Ψηφίστηκε στη Βουλή η ρύθµιση για την ενίσχυση

Ψηφίστηκε την Πέμπτη 13/10 ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία προβλέπει την ενίσχυση γεωργικών επιχειρήσεων για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και την ακρίβεια στα λιπάσματα, με κονδύλι ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ.
Η ενίσχυση είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων. Θα ακολουθήσει Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, όπου θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες χορήγησής της.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι σημαντικές παράμετροι της ενίσχυσης έχουν ως εξής:
✱ Τεκμηρίωση αγοράς με τιμολόγια: Οι εν δυνάμει δικαιούχοι της ενίσχυσης στα λιπάσματα θα καταθέτουν ηλεκτρονικά τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων, ώστε να υπολογιστεί το ποσό που θα καταβληθεί ανά δικαιούχο.
Το ΥΠΑΑΤ θα εξετάζει τα τιμολόγια, σε συνδυασμό με τα 2.700 αναγνωρισμένα σημεία πώλησης των επιχειρήσεων εισροών που εμπορεύονται λιπάσματα. Ένα σημείο που απαιτεί προσοχή είναι αν ο παραγωγός στο ίδιο τιμολόγιο έχει αγοράσει και άλλα προϊόντα (όπως, για παράδειγμα, φυτοφάρμακα), θα πρέπει να δηλώνει μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία των αγορασμένων λιπασμάτων.
Η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνεται σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, με παράλληλη άντληση στοιχείων των κατ’ επάγγελμα αγροτών από το Μητρώο Αγροτών (ΜΑΑΕ). Σε περίπτωση κατάθεσης πλαστών τιμολογίων ή εκούσιας δήλωσης ανακριβών στοιχείων, θα επιβάλλονται κυρώσεις. Σύμφωνα με την τροπολογία, εφόσον κάποιος λάβει περισσότερα χρήματα απ’ όσα του αναλογούν, θα του βεβαιώνεται το επιπλέον ποσό και θα του ζητείται να το επιστρέψει.
✱ Δωδεκάμηνη περίοδος αναφοράς: Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ προσανατολίζεται στη θέσπιση περιόδου αναφοράς για την κατάθεση των τιμολογίων με απολογιστική λογική και, συγκεκριμένα, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 έως την 31η Αυγούστου του 2022.
Με δεδομένο ότι αρκετοί παραγωγοί αγόρασαν λιπάσματα τον φετινό Σεπτέμβριο, απομένει να φανεί αν στην επερχόμενη ΚΥΑ θα διατηρηθεί η εν λόγω πρόβλεψη. Πάντως, αρκετοί από τους παραγωγούς είναι πιθανόν, για διάφορους λόγους, να μην έχουν στη διάθεσή τους τιμολόγια, λόγω διάφορων αδυναμιών και πρακτικών κατά την αγορά εφοδίων. Συνεπώς, το ποσό ενίσχυσης που θα προκύψει για τους υπόλοιπους θα είναι υψηλότερο από τις αρχικές προβλέψεις.