Η λειψυδρία αλλάζει την καθημερινότητα των κατοίκων του Κέιπ Τάουν

Σε εξέλιξη δράσεις για τη μείωση του υδατικού αποτυπώματος

lipsindria-notia-afriki
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Σε μεγάλο πονοκέφαλο για πολλές περιοχές του πλανήτη ανάγονται τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά λειψυδρίας, τα οποία οξύνονται λόγω των ξηρασιών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Την κατάσταση αυτή βιώνουν στο πετσί τους οι κάτοικοι του Κέιπ Τάουν, καθώς εδώ και μια τριετία η πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής πλήττεται από μία εκ των σοβαρότερων ξηρασιών της ιστορίας της και σίγουρα τη χειρότερη που έχει χτυπήσει την πόλη εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Το γεγονός αυτό έχει επηρεάσει για τα καλά τον τρόπο ζωής εκεί.

Σύμφωνα με τον Sisa Ntshona, διευθύνοντα σύμβουλο της οργάνωσης SA Tourism, που λειτουργεί για λογαριασμό της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης για την προώθηση του τουρισμού, η μεγάλη καμπάνια που έχει στηθεί, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης νερού, έχει προκαλέσει μεγάλο κύμα ευαισθητοποίησης στους πολίτες, τους επισκέπτες, αλλά και τις επιχειρήσεις. «Οι κάτοικοι κάνουν μπάνιο σε 90 δευτερόλεπτα ή λιγότερο, και γενικότερα περιορίζουν την κατανάλωση νερού οικιακής χρήσης. Σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της περιοχής, τα ξενοδοχεία στήνουν δικές τους μονάδες αφαλάτωσης για να εξασφαλίσουν επιπλέον όγκο πόσιμου νερού. Το Κέιπ Τάουν βρίσκεται στο επίκεντρο της ζώνης ξηρασίας, όμως μια διαδρομή 45 λεπτών με το αυτοκίνητο στην ενδοχώρα αρκεί ώστε να αποκτήσει κανείς πρόσβαση σε αρκετό νερό. Έτσι, υπάρχουν ορισμένες πρωτοβουλίες σχετικά με τη μεταφορά νερού προς την πόλη οδικώς, ως ένα προσωρινό μέτρο. Επιπλέον, στον διεθνή αγώνα ποδηλασίας που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο [σ.σ. Cape Town Cycle Tour], η πόλη θα υποδεχτεί 15.000 συμμετέχοντες, οι οποίοι θα φέρουν το δικό τους νερό εδώ και ευελπιστούν να αφήσουν πίσω περισσότερο από όσο θα έχουν καταναλώσει κατά τη διαμονή τους», αναφέρει στο Bloomberg.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Η περιορισμένη κατανάλωση νερού έχει συμβάλει στην πτώση του ρυθμού μείωσης των αποθεμάτων των δεξαμενών συγκέντρωσης νερού. Χάρη σε αυτή την εξέλιξη, η εκτιμώμενη ημερομηνία πιθανής διακοπής της παροχής νερού στους 4 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης, μετατέθηκε κατά έναν μήνα, στις 9 Ιουλίου. Η περίοδος των βροχών, η οποία μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση, αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο.

Την ίδια στιγμή, οι επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα της χώρας είναι τεράστιες, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή κυριαρχεί η ξηρική γεωργία και η εκτατική κτηνοτροφία, όπου το νερό είναι πολύ κρίσιμος παράγοντας.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress