Λύση για τους ανασφάλιστους ψάχνουν στην Πλατεία Βάθη

Διευκολύνσεις σε όσους δεν δικαιούνται αποζημιώσεις υπόσχεται ο Αποστόλου

Λύση για τους ανασφάλιστους ψάχνουν στην Πλατεία Βάθη

Σε απόγνωση βρίσκονται το τελευταίο διάστημα χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, που δοκιμάζονται από τη μανία της φύσης. Πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις, ανεμοστρόβιλοι και τελευταία πυρκαγιές (στη Θάσο) προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Αν και η κυβέρνηση εμφανίζεται σε εγρήγορση, οι παραγωγοί παραμένουν ανήσυχοι σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά τις αποζημιώσεις τους.

Το παραπάνω ερώτημα θέσαμε στον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), Αθανάσιο Ζανιά, ο οποίος μας ανέφερε: «Όσον αφορά την πυρκαγιά στη Θάσο, ακόμα δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα για το ύψος των ζημιών. Ωστόσο, τόσο στο νησί όσο και στην Πελοπόννησο, βρίσκονται κλιμάκια των διευθύνσεών μας, με επικεφαλής τους διευθυντές και τους επόπτες».

Όπως ο ίδιος πρόσθεσε, «φαίνεται ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες στην Πελοπόννησο. Επίσης, προκύπτει ότι αρκετές καλλιέργειες είναι ανασφάλιστες και αδήλωτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, πέρα από αυτό που προβλέπει ο νόμος. Δεν μπορούμε να παρανομήσουμε και να αποζημιώσουμε. Οι ανασφάλιστοι δεν δικαιούνται αποζημίωση».

Σε ερώτησή μας σχετικά με μελλοντικές αποζημιώσεις, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε ότι «με την πληρωμή της 10ης Αυγούστου (σ.σ. 15,9 εκατ. ευρώ σε 15.982 δικαιούχους) ολοκληρώσαμε τις πληρωμές για ζημιές όλων των ετών, συμπεριλαμβανομένου και του 2015. Από το προηγούμενο έτος εκκρεμούν μόνο οι περιπτώσεις επανεκτιμήσεων. Για το 2016, οι πληρωμές θα ξεκινήσουν αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων. Ό,τι θα ετοιμάζεται και θα έρχεται για έλεγχο στην κεντρική διοίκηση, θα το πληρώνουμε. Ενδεχομένως, μάλιστα, να είναι η πρώτη φορά που ο ΕΛΓΑ θα πληρώσει αποζημιώσεις του τρέχοντος έτους πριν αυτό εκπνεύσει».

Τέλος, ρωτήσαμε τον κ. Ζανιά αν ο Οργανισμός Ασφαλίσεων διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις πληρωμές. «Υπάρχει ρευστότητα, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του 2016. Ωστόσο, υπάρχουν διαθέσιμα, μας έχουν περισσέψει χρήματα δηλαδή και μπορούμε να ξεκινήσουμε».

Χ. Διαμαντόπουλος