Κ. Μητσοτάκης: Όχι στην λογική των παλιών συνεταιρισμών

Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε περισσότερα σχήματα συνεργασίας. Όχι στην λογική των παλιών συνεταιρισμών

Ερώτηση σχετικά με τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τον αγροτικό τομέα έκανε ο συνεργάτης (ανταποκριτής στη Θεσσαλία) της “ΥΧ” και του ypaithros.gr στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου (81η ΔΕΘ), του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη.

roustas_deth
O συνεργάτης -δημοσιογράφος (ανταποκριτής στη Θεσσαλία) της “ΥΧ” και του ypaithros.gr, Γιώργος Ρούστας

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως θα πρέπει να ξεφύγουμε από την λογική της επιδοτούμενης καλλιέργειας ενώ πρόσθεσε ότι “Χρειαζόμαστε περισσότερα σχήματα συνεργασίας. Όχι στην λογική των παλιών συνεταιρισμών αλλά στις ενώσεις παραγωγών που θα βρουν δρόμο να αντλήσουν δυνάμεις και να αποκτήσουν μια κρίσιμη μάζα”.

 

 

Αναλυτικά η ερώτηση του Γιώργου Ρούστα και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Γιώργος Ρούστας: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την αγροτική παραγωγή που υποτίθεται είναι μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας αλλά δυστυχώς τόσα χρόνια μόνο έτσι δεν αντιμετωπίζεται. Μιλήσατε για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%. Σκέφτεστε ανάλογη μείωση των φορολογικών συντελεστών στο αγροτικό εισόδημα; Ή για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ; Και μια διευκρίνιση: Μιλήσατε για συμψηφισμό των οφειλών των αγροτών με τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Έτσι όμως δεν αίρεται και το ακατάσχετο των επιδοτήσεων που υπάρχει σήμερα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα σας είναι «όχι» και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτό αφορά μόνο τον τελευταίο χρόνο. Από κει και πέρα δεν μπορώ να δεσμευτώ για τίποτα περισσότερο από αυτά που είπα χθες. Εάν όπως ανέφερα και στην ομιλία μου η οικονομία ανακάμψει και έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο θα μπορούμε να δούμε και μια πιο τολμηρή προσέγγιση στην φορολόγηση εισοδήματος που θα αφορά και τους αγρότες. Από κει και πέρα το ζήτημα της αγροτικής παραγωγής για το δικό μας κόμμα και εμένα προσωπικά είναι κομβικής σημασίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξεφύγουμε πια από τη λογική της επιδοτούμενης καλλιέργειας και να πάμε στην λογική ανταγωνιστικών καλλιεργειών και προϊόντων που θα παράγονται με σκοπό να εξάγονται και τα οποία θα επενδύουν στην ποιότητα. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια συλλογική αλλαγή φιλοσοφίας, ξεκινώντας πρώτα από όλα από το ίδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που όπως έχω πει πολλές φορές μοιάζει να είναι κολλημένο σε ένα περασμένο αιώνα.  Αλλά αυτή η αλλαγή πρέπει να αφορά και τους ίδιους τους αγρότες. Χρειαζόμαστε περισσότερα σχήματα συνεργασίας. Όχι στην λογική των παλιών συνεταιρισμών αλλά στις ενώσεις παραγωγών που θα βρουν δρόμο να αντλήσουν δυνάμεις και να αποκτήσουν μια κρίσιμη μάζα. Το παρήγορο είναι ότι όπου και αν πηγαίνω συναντώ νέους αλλά και κάποιους μεγαλύτερους αγρότες που ασπάζονται αυτή την λογική.  Που αντιλαμβάνονται πια ότι πρέπει να κερδίσουν με το σπαθί τους θέση στην εγχώρια και διεθνή αγορά και που επενδύουν στην ποιότητα και την αναβάθμιση του προϊόντος τους. Και έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε. Εδώ άλλες χώρες… Πρόσφατα επισκέφθηκα το Ισραήλ και διαπίστωσα ότι έχει κάνει θαύματα μέσα στην έρημο. Εμείς με αυτή την πλούσια γη την οποία έχουμε δεν μπορούμε να κάνουμε αντίστοιχα πράγματα; Να αξιοποιήσουμε την σύγχρονη τεχνολογία προκειμένου να γίνουμε πιο παραγωγικοί; Υπάρχει ζήτημα παραγωγικότητας σήμερα, τεράστιο στον αγροτικό τομέα. Αλλά η φιλοσοφία με την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κλάδο πρέπει να κινείται ακριβώς σε αυτή την λογική. Πρέπει να υπάρξει σύνδεση της αγροτικής παραγωγής και της βιομηχανίας τροφίμων. Και κυρίως πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερο μέγεθος και πάντως να μην υπονομεύουμε και τους ελάχιστους κλάδους που έχουν κάνει μια σοβαρή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Αναφέρομαι στον κλάδο του κρασιού όπου εκατοντάδες μικροί οινοποιοί επένδυσαν και παράγουν ποιοτικό προϊόν ξαναβάζοντας το ελληνικό κρασί όχι μόνο στον εγχώριο αλλά σιγά – σιγά και στον παγκόσμιο χάρτη. Γι’ αυτό και έχω εξαγγείλει του ειδικού φόρου. Ενός ειδικού φόρου που έχει επιφέρει ελάχιστα έσοδα στο ελληνικό δημόσιο. Το μόνο που έχει αποφέρει είναι τεράστια γραφειοκρατία ειδικά για τους μικρούς παραγωγούς.

Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου στη 81η ΔΕΘ:

Πρότεινα ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής κοστολόγησα το ύψος του οικονομικού προγράμματος, κατά συνέπεια το σχέδιο που προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την χθεσινοβραδινή ομιλία του στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δίνει αυτή την ώρα.

Είπα όμως ότι αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους το ύψος των πλεονασμάτων. Πιστεύουμε ότι μπορούμε γιατί είμαστε αξιόπιστοι. Μπορούμε να τους πείσουμε, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι εκλογές έχουν ένα κόστος αλλά η παραμονή της κυβέρνησης είναι ακόμα πιο ακριβή

Ένας τρόπος υπάρχει ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, με τις εκλογές, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, όχι μόνο γα την οικονομία αλλά γιατί υπονομεύει τους θεσμούς, πρόσθεσε για να συνπληρώσει στη συνέχεια: Έχω μιλήσει εκτεταμένα για αυτό έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου Νίκο Βούτση ότι η Βουλή λειτουργεί στα όρια της συνταγματικότητας. Οι εκλογές έχουν ένα κόστος αλλά η παραμονή της Κυβέρνησης είναι ακόμα πιο ακριβή»  είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Λόγω των καθυστερήσεων δεν έχουν εισπραχθεί 2,8 δισ. ευρώ

Για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ενώ ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο πρόγραμμα, καθυστέρησε 8 μήνες να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση με αποτέλεσμα τον κόφτη. Υπάρχουν 2,8 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί λόγω των καθυστερήσεων, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε την απορία για την καθυστέρηση.

Και σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα αναζητήσω ευρύτερες συμμαχίες για να προχωρήσει ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό έργο

Ο πρόεδρος της ΝΔ ερωτηθείς για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είπε ότι δεν βιάζεται εκείνος για εκλογές αλλά το 85% των πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι και σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα αναζητήσει ευρύτερες συμμαχίες για να προχωρήσει ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό έργο.

Η ΝΔ θα καταργήσει τον νόμο Παππά και δεν θα ορίσει αριθμητικά τις τηλεοπτικές άδειες

Ο πρόεδρος της ΝΔ ερωτηθείς για τις τηλεοπτικές άδειες, επανέλαβε ότι η ΝΔ έχει υποστηρίξει πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. Τόνισε ότι εγείρονται σοβαρά θέματα για τα πόθεν έσχεν των υπερθεματιστών και πρόσθεσε: «Άκουσα τον κ. Τσίπρα, να λέει, πως όποιου υπερθεματιστή το πόθεν έσχες είναι προβληματικό, η άδεια θα πάει στον επόμενο».

«Αλήθεια;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης,«δεν έγινε έλεγχος στα Πόθεν Έσχες;». Πάντως υπογράμμισε ότι η ΝΔ θα καταργήσει το νόμο Παππά και δεν θα ορίσει αριθμητικά τις άδειες. «Θέλουμε πολυφωνία και όχι έλεγχο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το θέμα του κ. Γεωργίου για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ βρίσκεται στη δικαιοσύνη

Το θέμα του κ. Γεωργίου είναι στη δικαιοσύνη, δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο, είπε ο Κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για την υπόθεση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως το 2009 ο Κώστας Καραμανλής ζητούσε εθνική συνεννόηση, λίγο καιρό μετά ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδιζε τις εκλογές με το «λεφτά υπάρχουν», ωστόσο 8 μήνες μετά μπήκαμε στο πρώτο πρόγραμμα.

Διαφωνούμε με τον κ. Τσίπρα, έχουμε άλλο ιδεολογικό προσανατολισμό

Διαφωνούμε με τον κ. Τσίπρα έχουμε άλλο ιδεολογικό προσανατολισμό, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «δεν θα σηκώσει τους τόνους», αλλά σε ερώτηση για τη δήλωση του πρωθυπουργού, περί σύλληψης στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν είναι σωστό να αφήνονται υπονοούμενα για τη σύλληψή του».

Ο κ. Τσίπρας φοράει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή αλλά στην ουσία διώχνει τις επενδύσεις

«Ο κ. Τσίπρας φοράει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή αλλά στην ουσία διώχνει τις επενδύσεις», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα διαθέτει στελεχιακό δυναμικό και έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα για να προσελκύσει επενδύσεις.

Σημαντική ανανέωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

Σημαντική ανανέωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του, προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, ερωτηθείς, με ποιούς θα κυβερνήσει. Υπογράμμισε ότι δεν θα κάνει εκπτώσεις στην αξιοκρατία, και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα εμπλουτιστεί με αρκετά εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Υπογράμμισε δε, πως όλοι αξιολογούνται καθημερινά, όπως και ο ίδιος.

Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν και δεν είναι ατζέντα ούτε αριστερή, ούτε δεξιά

Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ανάκαμψης, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το δόγμα νόμος και τάξη. Υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να συγκρουστεί πολιτικά και επιχειρησιακά με τους μπαχαλάκηδες. «Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν και δεν είναι ατζέντα ούτε αριστερή, ούτε δεξιά» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα

Όπως ζητώ ανταγωνισμό στους τηλεοπτικούς σταθμούς, έτσι ζητώ ανταγωνισμό και στις τράπεζες τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι θα πρέπει να υπάρχουν και μη συστημικές τράπεζες. Το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα».

Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε δε, ότι περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον Γιάννη Στουρνάρα.

Θα επανέλθει το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση

Η ΝΔ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ ερωτηθείς εάν θα ψηφίσουν το κόμμα του οι δημόσιοι υπάλληλοι. «Όταν δεν υπάρχει αξιολόγηση, ο καλός υπάλληλος χάνεται ανάμεσα στους κακούς υπαλλήλους» είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ συμπλήρωσε ότι θα επαναφέρει και το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση το οποίο είχε ετοιμάσει ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Υπογράμμισε πάντως την ανάγκη να υπάρξει ελαστικότητα ώστε να μην υπάρχουν δημόσιες επιχειρήσεις με υπεράριθμο αριθμό εργαζομένων και άλλοι οργανισμοί οι οποίοι να μην έχουν υπαλλήλους.

Θα καθόμουν στο ίδιο τραπέζι με τον Αλ. Τσίπρα για τη διευθέτηση του χρέους

Το πρόγραμμα της ΝΔ δεν είναι στον αέρα, μίλησα για περικοπές φορολογικών συντελεστών με παράλληλη περικοπή δαπανών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ερωτηθείς για τη μείωση των πλεονασμάτων, υπενθύμισε πως πρώτος έβαλε το θέμα ο ίδιος, ακολούθησε ο Γιάννης Στουρνάρας και στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας, όμως «ο πρωθυπουργός δεν είναι αξιόπιστος και δεν μπορεί να το διαπραγματευτεί με τους εταίρους», τόνισε.

Για το χρέος είπε ότι πράγματι χρειάζεται διευθέτηση αλλά να προηγηθούν άλλα πράγματα, ενώ ερωτηθείς εάν θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα για τη διευθέτηση του, απάντησε θετικά.

Τεράστιο το χρηματοδοτικό κενό στην πραγματική οικονομία

Υπάρχει τεράστιο χρηματοδοτικό κενό στην πραγματική οικονομία, οι τράπεζες θα μπορούσαν να προσφέρουν αυτή τη ρευστότητα, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.  Ερωτηθείς για τον αφελληνισμό των τραπεζών απάντησε πως υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στους χειρισμούς του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη. Όπως πάντως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «αυτά ανήκουν στο παρελθόν, θα πρέπει να δούμε από εδώ και πέρα τι θα γίνει».

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη επιστροφής των καταθέσεων που θα γίνει μόλις αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια

Ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις αναφορικά με τους υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών,  απάντησε: «Περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια» και χαρακτήρισε όλες αυτές τις αποκαλύψεις γελοιότητες.

Επέμεινε να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι υπερθεματιστές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, είπε ότι έχουμε ζήσει τη δεκαετία του ’80 περιστατικά τύπου Κοσκωτά, δεν χρειάζεται να γυρίσουμε σε αυτά.

Απόλυτη εμπιστοσύνη στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ

Την απόλυτη εμπιστοσύνη στην κοινοβουλευτική του ομάδα εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ερωτηθείς για τους αντιπροέδρους του κόμματος είπε ότι δεν θα κάνει δηλώσεις, ενώ ερωτηθείς για την αξιολόγηση είπε ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι ακόμα και ο ίδιος.

Ο κόφτης στην ουσία βρίσκεται σε ισχύ

Ο κόφτης στην ουσία βρίσκεται σε ισχύ, εάν αναλογιστούμε ότ κυρίως πληρώνονται δημόσιο και συντάξεις , τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Το επιχειρείν στραγγαλίζεται, η υπερφορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές στέλνουν πολλές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.