Λουκέτο στο τυροκομείο της Οικογένειας Μπέκα

Ξεκρέμαστοι έμειναν οι παραγωγοί βουβαλίσιου γάλακτος στη λίμνη Κερκίνη, όταν πριν από περίπου τρεις εβδομάδες έμαθαν ξαφνικά ότι η Οικογένεια Μπέκα, η μικρή τυροκομική επιχείρηση που έχει μονάδα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, σταματά να λειτουργεί και να παραλαμβάνει το γάλα τους.
Η επιχείρηση που έκλεισε δεν είναι μεγάλη σε μέγεθος. Το 2023 είχε τζίρο 235.000 ευρώ. Όμως, ήταν η μόνη που μεταποιούσε το βουβαλίσιο γάλα και το διέθετε σε καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.
Σε επικοινωνία της «ΥΧ» με τον διαχειριστή, Δημήτρη Μπέκα, δεν υπήρχε απάντηση σχετικά με τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ούτε σχετικά με το ύψος των οφειλών σε παραγωγούς. Στον ισολογισμό του 2023 στο πεδίο «λοιπές υποχρεώσεις» αναγράφεται το ποσό 10.541,25 ευρώ.
Ένα ποσοστό από το βουβαλίσιο γάλα Κερκίνης θα απορροφήσει η σερραϊκή επιχείρηση «Τα Καλά Βουνά» των κ.κ. Χρήστου Λουπάτατζη και Βασίλη Καλαϊτζίδη. Ο κ. Λουπάτατζης δήλωσε στην «ΥΧ»: «Το τυροκομείο μας κάνει βήματα προόδου κάθε χρόνο, προσθέτοντας νέους κωδικούς. Επίσης, σύντομα θα λανσάρουμε ένα νέο προϊόν από βουβάλι. Θα δούμε τι θα κάνουμε με το κενό που αφήνει στην αγορά ο Μπέκας σχετικά με το βουβαλίσιο γάλα».
Αυτήν τη στιγμή, υπό την επωνυμία «Τα Καλά Βουνά», η επιχείρηση με έδρα τον Λευκώνα Σερρών παράγει και συσκευάζει φέτα, κατσικίσιο, αγελαδινό και βουβαλίσιο λευκό τυρί.
Τι θα κάνουν οι βουβαλοτρόφοι
Τους τελευταίους περίπου τρεις μήνες, τα σημάδια αδυναμίας πληρωμών από την Οικογένεια Μπέκα άρχισαν να γίνονται όλο και πιο έντονα. Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία, ο κ. Μπέκας ενημέρωσε τους βουβαλοτρόφους, όταν σταμάτησε να παραλαμβάνει γάλα, πως δεν μπορεί να εξοφλήσει τα ποσά που τους χρωστούσε, με το επιχείρημα ότι και ο ίδιος εξαπατήθηκε από εργολάβο που θα κατασκεύαζε το νέο του τυροκομείο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν περί τις 5-6 μεγάλες βουβαλοτροφικές εκτροφές, με συνολικά σχεδόν 1.200 ζώα, από τις οποίες η τυροκομική μονάδα εισκόμιζε γύρω στα 500-700 λίτρα γάλα την ημέρα, με συμφωνημένη τιμή στο 1,40 ευρώ το κιλό.
Ένα μέρος από αυτό το γάλα σήμερα οι βουβαλοτρόφοι προσπαθούν να διοχετεύσουν σε μικρές οικοτεχνίες που λειτουργούν γύρω από τη λίμνη Κερκίνη και το υπόλοιπο το αξιοποιούν στον θηλασμό των μικρών ζώων των κοπαδιών τους.