Λύσεις για το μπλε καβούρι αναζητά η Καβάλα

Η κλιματική αλλαγή έκανε ανθεκτικότερο το μπλε καβούρι, το οποίο απέκτησε… γκουρμέ γούστα και στρώνει το τραπέζι του εις βάρος του Αγροτικού Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής Καβάλας, τρώγοντας τα ψάρια και την τροφή των ψαριών. Το αδηφάγο καβούρι απειλεί τη βιωσιμότητα του αρχαιότερου Συνεταιρισμού της χώρας, που προσπαθεί να αποδείξει στους ιθύνοντες του υπουργείου ότι το καβούρι αποτελεί μετρήσιμη απειλή.

«Μας κατέβασε κατά 60%-70% την παραγωγή μας τα τελευταία χρόνια. Ο κάβουρας εγκλιματίστηκε με αποτέλεσμα να φεύγει η παραγωγή από τα χέρια μας», περιγράφει ο πρόεδρος Σταύρος Αρβανιτάκης. Εξηγεί ότι επανεμφανίστηκε τη δεκαετία του 2000, με τη διαφορά ότι ανθίσταται πλέον στον παγετό, που δεν άντεχε στο παρελθόν. Παραπέμπει μάλιστα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι Ισπανοί, που επιχειρούν να δημιουργήσουν παγίδες.

Συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Με στόχο να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκαλέσει το μπλε καβούρι, ο Συνεταιρισμός συναντήθηκε με στελέχη του Ιονίου Πανεπιστημίου στις εγκαταστάσεις της λιμνοθάλασσας Κεραμωτής και Καράσου για ξενάγηση και αυτοψία. Σε σύσκεψη που ακολούθησε, παρουσία και του εντεταλμένου συμβούλου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για θέματα Αλιείας, Ανδρέα Καραγιώργη, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της περιφέρειας, του Πανεπιστημίου και του Αλιευτικού Συνεταιρισμού.

Ο κ. Αρβανιτάκης εξηγεί ότι οι επιστήμονες θα καταγράψουν τα δεδομένα σε σχέση με τα καβούρια, για παράδειγμα τον πληθυσμό αρσενικών και θηλυκών. «Από το υπουργείο μού ζήτησαν επιστημονικά στοιχεία για τον πληθυσμό και τις ζημιές που προκαλεί». Ο Συνεταιρισμός θέλει να δρομολογήσει λύσεις για να διασώσει την παραγωγή. «Θέλουμε να βάλουμε κλουβιά, βάρκες, ειδικά δίχτυα για να τα μαζεύουμε, αλλά προϋπόθεση είναι τα επιστημονικά στοιχεία» επισημαίνει, προσθέτοντας πως έχουν τη στήριξη της περιφέρειας.

Το μελανό σημείο έγκειται στην τριετία που απαιτείται για τη συγκέντρωση των επιστημονικών δεδομένων και μέχρι τότε τίθεται θέμα επιβίωσης για τα 21 μέλη του Συνεταιρισμού. «Τρώει πολύ τα οστρακοειδή, έφαγε όλα τα χέλια. Τρώει πανάκριβα ψάρια, τσιπούρα, λαβράκι. Έφαγε πάνω από 20 τόνους λαβράκι, δίκιλο και τετράκιλο, 20 τόνους τσιπούρα. Από τα Χριστούγεννα κι έπειτα βγάζαμε 30 τόνους λαβράκι και φέτος βγάλαμε μόνο 5! Ήταν ψάρια που τα είχαμε εγκλωβίσει για να τα βγάλουμε και τα καβούρια δεν άφησαν τίποτα. Το καβούρι σημαδεύει το ψάρι, το τραβάει μια ψαλιδιά, το ψάρι απομακρύνεται λίγα μέτρα πληγωμένο και συνεχίζει στο επόμενο». Εξηγεί ότι το μπλε καβούρι εισέρχεται εύκολα γιατί είναι πολύ μικρό και το φθινόπωρο αναπτύσσεται πλήρως και τρώει τα πάντα. Προσθέτει πως επιπλέον καταστρέφει τα δίχτυα των ψαράδων, αλλά και όποιο ψάρι πιάνεται στο δίχτυ το τρώει.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεσμεύτηκε να αποστείλει στον κ. Καραγιώργη έκθεση των αρχικών ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την εξαγωγή συμπερασμάτων και για τη δημιουργία οικονομοτεχνικής μελέτης.