Μ. Βορίδης – Τα πρώτα προϊόντα που μπαίνουν στο επταχίλιαρο

Στο πλαίσιο της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για ζητήματα αρμοδιότητας του ΕΛΓΑ, ο υπουργός ΑΑΤ, Μ. Βορίδης, αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση κλάδων που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι το υπουργείο εργάζεται για τη δίκαιη κι όσο το δυνατόν ταχύτερη αποζημίωση των παραγωγών. Αναλύοντας τα μέτρα και τα ποσά που ήδη έχει ανακοινώσει ή δρομολογήσει το υπουργείο, ανέφερε ότι εξετάζεται επιπλέον η ενίσχυση όσων παράγουν καρπούζι, ντομάτα, μελιτζάνα και πατάτα, καθώς και σε μέση αλιεία.

Σε επικοινωνία που είχε η «ΥΧ» με τον υπουργό ΑΑΤ, Μάκη Βορίδη, ο υπουργός αναφέρθηκε στη δράση παρέμβασης στην ιχθυοκαλλιέργεια με πόρους από το ΕΠΑλΘ, «η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο», όπως ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την εξέταση των επιπτώσεων της τρέχουσας κρίσης στους κλάδους της χοιροτροφίας και της πτηνοτροφίας, από όσα ανέφερε ο υπουργός προκύπτουν τα εξής:

✱ Με βάση τα στοιχεία και όσα αναφέρουν οι παραγωγοί, αυτήν τη στιγμή στη χοιροτροφία οι σφαγές παρουσιάζουν αύξηση, ενώ αντίθετα οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν. Στο τελευταίο συνέβαλε και η αύξηση των εισαγωγών. Ωστόσο, εξετάζεται εάν έχει μειωθεί η ζήτηση, κάτι το οποίο συνήθως αποτελεί προαπαιτούμενο για να θεωρηθεί ότι ο κλάδος έχει πληγεί από τον κορωνοϊό.

✱ Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού και πώς αυτές έχουν επηρεάσει κρέας και αβγά στον κλάδο της πτηνοτροφίας, αυτό επίσης βρίσκεται υπό εξέταση από το ΥΠΑΑΤ. Από πλευράς παραγωγών, ανησυχία διατυπώνεται και για την απορρόφηση που θα έχουν τα προϊόντα της πτηνοτροφίας από τον τουρισμό το προσεχές διάστημα, κάτι που μπορεί να επιφέρει επιπλέον αντίκτυπο.

Οι επιπτώσεις και στους δύο κλάδους αποτιμώνται από το υπουργείο και θα οδηγήσουν σε μία σοβαρή συζήτηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, υποστήριξε.

Πηγές χρηματοδότησης

Κληθείς, δε, να σχολιάσει από ποιο χρηματοδοτικό μέσο θα αντληθούν πόροι για τη στήριξη των κλάδων της πτηνοτροφίας και της χοιροτροφίας, δήλωσε ότι «πλησιάζει η ώρα του 7χίλιαρου», όπου θα ενταχθούν επίσης παραγωγοί του καρπουζιού και των κηπευτικών που προαναφέρθηκαν.

Πρόκειται για το γνωστό πρόγραμμα εφάπαξ εισοδηματικής ενίσχυσης έως 5.000 ευρώ σε αγρότες που αποδεδειγμένα επλήγησαν από τον κορωνοϊό, το οποίο περιέγραφε σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της η «ΥΧ» στις 24 Απριλίου. Ως γνωστόν, το ποσό αναβαθμίστηκε σε έως 7.000 ευρώ στο τέλος του Ιουνίου, μετά και την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με το ποσό του προϋπολογισμού να ανέρχεται πλέον σε περίπου 120 εκατ. ευρώ.