Μ. Βορίδης: Προϋποθέσεις της συνάντησης πρωθυπουργού – αγροτών, να είναι παραγωγική και να είναι ανοιχτοί οι δρόμοι

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών αλλά και το ενδεχόμενο συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό, ήταν το βασικό θέμα της ραδιοφωνικής συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στα «Παραπολιτικά».

Κατ’ αρχάς ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε ότι οι αγρότες ζητούν στην πραγματικότητα τροποποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και όχι κατάργησή της, γιατί αυτό θα σήμαινε απώλεια 2,5 δισεκ.

Και, στρέφοντας τα βέλη του κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, είπε ότι «αυτοί οι οποίοι πίεζαν για μείωση της βασικής ενίσχυσης και για υποκατάσταση των ενισχύσεων με τα οικολογικά σχήματα […] ήταν τα κόμματα της Αριστεράς και οι Σοσιαλιστές. Όταν πάει την επόμενη φορά ο κ. Κασσελάκης (σ.σ. στους αγρότες) να πει αν συμφωνεί ότι πρέπει να περιορισθούν περαιτέρω οι χρηματοδοτήσεις που παίρνουν οι αγρότες μας». Στον αντίποδα, συνέχισε, «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι κυβερνήσεις της Δεξιάς στην Ευρώπη στήριζαν τους αγρότες […] δεν μπορούν να μας κοροϊδεύουν οι αριστεροί στην Ελλάδα», συμπέρανε.

Ως προς το διάλογο κυβέρνησης – αγροτών, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή εξετάζει τα αιτήματά τους και «θα επανέλθουμε». Στο σημείο αυτό δε, ο υπουργός Επικρατείας διαχώρισε τα αγροτικά αιτήματα στα μη υλοποιήσιμα και σε αυτά που «απαιτούν δουλειά, αλλά είμαστε στρατηγικά στο ίδιο μήκος κύματος». Με την παρατήρηση εξ άλλου, ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πάρα πολύ στενά», επεσήμανε ότι υπάρχουν και «ζητήματα που δεν είναι σκληρά δημοσιονομικά, έχουν οικονομικό όφελος για τους αγρότες και τα οποία μπορούμε να δούμε».

Ειδικότερα για το ραντεβού Κ. Μητσοτάκη και αγροτικής ηγεσίας, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό «πρέπει να είναι παραγωγική και όχι για να γίνει. Εργαζόμαστε όλοι στην κατεύθυνση αυτή». Επανέλαβε δε, τη θέση του πρωθυπουργού, «ανοιχτοί δρόμοι, ανοιχτός διάλογος». Και, παρ’ ότι «προφανώς κάποιοι αγρότες έχουν κομματική ταυτότητα, αυτό δεν επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο θα συζητήσουμε». Επιπλέον, «ποτέ ο πρωθυπουργός δεν έχει αρνηθεί μια συνάντηση επί της αρχής. Υπάρχει όμως μία προϋπόθεση: ανοιχτοί δρόμοι. Κλειστοί δρόμοι, ίσον όχι συζήτηση».

Ενώ, όπως είχε την ευκαιρία να δηλώσει στη συνέχεια, «οι αγρότες ξέρουν ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση, η οποία έχει σταθεί δίπλα τους σε κάθε στιγμή. Ένα δισεκ. ευρώ έχει πάρει ο ΕΛΓΑ στην τετραετία». Ακόμη, «υπήρξε μια τεράστια καταστροφή στη Θεσσαλία, για την οποία έχουν ήδη δοθεί 180 εκατ. Τα ποσά είναι πολύ μεγάλα», συμπέρανε και προσέθεσε ότι «σύστημα αποζημιώσεων προ τετραετίας δεν υπήρχε […] αυτή η κυβέρνηση το έχει κάνει».

Και, στο πολιτικό «δια ταύτα», «έτσι όπως μας ψήφισαν (σ.σ. οι αγρότες) το καλοκαίρι, θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε αυτήν τη σχέση εμπιστοσύνης. Ακούμε με πολλή προσοχή αυτά που μας λένε οι αγρότες μας και εξαντλούμε κάθε περιθώριο για τη στήριξή τους».

Κληθείς δε, να σχολιάσει το τριπλό πολιτικό μέτωπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση (εκπαιδευτικό – αγροτικό – ισότητα στον πολιτικό γάμο) και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις εκλογικές επιδόσεις της, απάντησε: «Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια υλοποιούμε την προεκλογική δέσμευσή μας» και υπάρχει υποστήριξη από τους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και ευρύτερα, συμπλήρωσε.

Στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, «η κυβέρνηση αυτή εξακολουθεί να είναι η πιο φιλο-αγροτική κυβέρνηση, η οποία έχει υπάρξει. Ο πρωθυπουργός έχει προσωπικό ενδιαφέρον και ενημερώνεται διαρκώς για τα ζητήματα αυτά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Θ. Κοντογεώργης (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ): «Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο με τους αγρότες, με ανοιχτούς δρόμους»

Μητσοτάκη προς αγρότες: «Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του»