Την πρόθεση να βάλει τέλος στις εισροές ξένων εργατικών χεριών με χαμηλή ειδίκευση και να θεσπίσει αυστηρά προαπαιτούμενα για όλο το ειδικευμένο δυναμικό εργαζομένων που επιθυμούν να δουλέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, διατυπώνει με σαφήνεια η βρετανική κυβέρνηση για την Brexit εποχή. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ μετά τις 31 Δεκεμβρίου, όταν εκπνεύσει η μεταβατική περίοδος για την οριστική αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.

Προς το παρόν, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να κινούνται ελεύθερα μεταξύ των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Να σημειωθεί ότι αυτή η συνθήκη είχε εξωθήσει πολλούς Βρετανούς στο να ψηφίσουν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, σε μια απόπειρα να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που εισέρχονται και εγκαθίστανται στη χώρα.

«Το νέο καθεστώς μετανάστευσης θα κλείσει τη στρόφιγγα του φθηνού, ξένου εργατικού δυναμικού με χαμηλή ειδίκευση», επεσήμανε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, σε άρθρο της στην εφημερίδα Sun. «Από το επόμενο έτος, όλοι οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κερδίσουν αρκετούς «πόντους» για να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα πρέπει να μιλούν Αγγλικά, να έχουν μια σαφή πρόταση για θέση απασχόλησης και να πληρούν όλες τις απαιτήσεις του μισθού που θα λαμβάνουν».

Ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι οι περιορισμοί στη μετανάστευση θα μπορούσαν να βλάψουν δημόσιες υπηρεσίες, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Μ. Βρετανίας, το οποίο σε ορισμένες περιοχές στελεχώνεται από πολίτες της ΕΕ που εργάζονται ως νοσηλευτές και γιατροί. Το ίδιο ισχύει και για μεγάλη μερίδα αγρεργατών του βρετανικού πρωτογενούς τομέα.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι θα απονείμει επιπλέον βαθμούς σε όσα άτομα εργάζονται σε κλάδους όπου υπάρχει έλλειψη δεξιοτήτων.