Μ. Βρετανία: Mεγαλύτερη αγροτική ανησυχία για το 2022 το αυξανόμενο κόστος των εισροών

Οι Βρετανοί αγρότες μπορεί να δηλώνουν ικανοποιημένοι για την κατάσταση των περισσότερων δραστηριοτήτων τους κατά το 2021, ωστόσο οι προοπτικές για το επόμενο έτος φαίνονται λιγότερο ευνοϊκές, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του ειδησεογραφικού εντύπου Farmers Weekly.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες θεωρούν ότι το 2021 ήταν για εκείνους μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με την προηγούμενη, με υψηλότερες τιμές παραγωγού σχεδόν για όλα τα προϊόντα, εκτός από το χοιρινό, και ήπιες καιρικές συνθήκες που ευνόησαν τη σοδειά. Φυσικά, υπήρξαν και προκλήσεις, με την κυβερνητική πολιτική, την πανδημία COVID-19, την πρόσβαση στο εργατικό δυναμικό και την κακή ψυχική υγεία να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων. Ωστόσο, το τελικό πρόσημο ήταν θετικό, με το 38% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι είχε μια «υπέροχη» ή «καλή» χρονιά (σε σύγκριση με το 27% του 2020).

Τούτων λεχθέντων, τα τελειώματα του 2021 χαρακτηρίστηκαν από ένα απότομα αυξανόμενο κόστος εισροών, θολώνοντας τις προσδοκίες για το νέο έτος. Οι πιο δαπανηρές ζωοτροφές, τα καύσιμα και τα λιπάσματα έχουν ήδη επιβαρυνθεί ως προς το κόστος, με το 57% των αγροτών που ερωτήθηκαν να αναμένει νέες «σημαντικές» αυξήσεις τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Η εξάπλωση της ανησυχίας είναι αρκετά ομοιόμορφη, με περισσότερους από τους μισούς καλλιεργητές γεωργικών, κτηνοτροφικών, γαλακτοκομικών προϊόντων, χοιρινού κρέατος και πουλερικών να αναμένουν υπολογίσιμες αυξήσεις του κόστους εισροών στο άμεσο μέλλον.

«Το κόστος για πολλές βασικές εισροές, όπως τα καύσιμα και τα λιπάσματα, έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση», υποστηρίζει ο Richard King του The Andersons Centre, μιας εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε αγρότες. «Η διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού και το κόστος είναι ένα πιεστικό ζήτημα για πολλές επιχειρήσεις, ιδίως εκείνες που δραστηριοποιούνται σε κτηνοτροφία και εντατική παραγωγή».

Αυξήσεις των τιμών έχουν παρατηρηθεί επίσης στο κόστος πολλών κεφαλαιουχικών ειδών, όπως μηχανημάτων, εξοπλισμού και υποδομών, δυσχεραίνοντας το έργο όσων επιθυμούν να επενδύσουν. Ο πληθωρισμός θα αφήσει επίσης το σημάδι του σε γενικά έξοδα, όπως τα διοικητικά έξοδα. «Συνδυαστικά με μια άλλη μεγάλη πτώση στις βασικές ενισχύσεις, αυτή η κατάσταση πιθανότατα θα οδηγήσει σε πτώση των κερδών, τουλάχιστον όσον αφορά την Αγγλία», συμπληρώνει ο King.