Μ. Βρετανία: Η προοπτική ενός ισχυρού μονοπωλίου στις ζωοτροφές για την πτηνοτροφία εξωθεί στα άκρα τους μικρούς κτηνοτρόφους

Μια προγραμματισμένη συνεργασία μεταξύ της ολλανδικής παρασκευάστριας εταιρείας ζωοτροφών ForFarmers και της Boparan, εταιρείας που κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή κρέατος πουλερικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενδέχεται να εξωθήσει τους Βρετανούς πτηνοτρόφους στην καταβολή υψηλότερου τιμήματος για την εκτροφή των πουλερικών τους, προειδοποίησε πριν από λίγες μέρες η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ForFarmers και η Boparan παράγουν και προμηθεύουν με πτηνοτροφικές ζωοτροφές τη Μ. Βρετανία. Νωρίτερα μέσα στο 2022, οι δύο εταιρείες προχώρησαν σε μια στρατηγική σύμπραξη, ενώνοντας τις εργασίες άλεσης ζωοτροφών τους σε μια κοινή επιχείρηση. Αθροιστικά, οι εταιρείες λειτουργούν 19 μύλους άλεσης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έρευνα της CMA διαπίστωσε ότι η ανωτέρω συμφωνία εγείρει ανησυχίες για τον ανταγωνισμό σε τέσσερις περιοχές της Ανατολικής Αγγλίας, της Βορειοδυτικής Αγγλίας και της Βόρειας Ουαλίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει στα ύψη τις τιμές των πτηνοτροφικών ζωοτροφών, υποβαθμίζοντας μάλιστα και την ποιότητά τους. Η εταιρική σύμπραξη θα αντιπροσωπεύει το 50% έως το 60% της προσφοράς πτηνοτροφικών ζωοτροφών προς τρίτους σε τρεις από αυτές τις περιοχές (Burston, Bury και Llay) και 40% έως 50% στην τέταρτη περιοχή (Preston).

«Επί του παρόντος, οι δύο επιχειρήσεις ανταγωνίζονται για πελάτες σε καθεμία από αυτές τις τοπικές περιοχές, ωστόσο η CMA ανησυχεί ότι η συνδυασμένη λειτουργία τους θα εξαλείψει τον ανταγωνισμό μετά τη συγχώνευση», ανέφερε η βρετανική αρχή.

Η CMA υπογράμμισε την ανησυχία της ότι η κοινοπραξία θα μπορούσε να ευνοήσει αθέμιτα τις δραστηριότητες εκτροφής και μεταποίησης κοτόπουλου της Boparan, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια επιλογής στους μικρότερους κτηνοτρόφους και μεταποιητές κοτόπουλου, οι οποίοι θα πρέπει αναγκαστικά να βασίζονται στη ForFarmers και στην Boparan για τις ζωοτροφές τους.