Μ. Βρετανία: Συγκρατημένα θετική η εικόνα από την επαναλειτουργία της εστίασης

Θετικό είναι μέχρι στιγμής το πρόσημο από την επαναλειτουργία του κλάδου της εστίασης στη Μ. Βρετανία μετά από απανωτούς μήνες lockdown. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Συμβούλιο για την Ανάπτυξη της Γεωργίας και των Κηπευτικών του Ηνωμένου Βασιλείου (AHDB), η αγορά δεν έχει επανέλθει ακόμη στα προ πανδημίας επίπεδα.

Με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί επιλέγουν να γευματίζουν έξω, συμβάλλοντας στην αύξηση των συνολικών εσόδων του εγχώριου τομέα παροχής υπηρεσιών εστίασης (γεύμα σε εστιατόριο, παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα και παραδόσεις τροφίμων κατ’ οίκον).

Το AHDB επικαλείται στοιχεία της αγγλικής εταιρείας αναλύσεων δεδομένων Kantar, σύμφωνα με τα οποία η αξία της αγοράς του τομέα παροχής υπηρεσιών εστίασης υπολογίζεται σε 11 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο, ούσα αυξημένη κατά 116% σε σχέση με πέρυσι. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 23% σε σχέση με το 2019.

Η διστακτικότητα ορισμένων καταναλωτών να επιστρέψουν στα γεύματα στο εστιατόριο, τα υπόλοιπα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τα λουκέτα σε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης έχουν συντελέσει στην πιο αργή επιστροφή στην κανονικότητα.

Παρ’ όλα αυτά, οι καταναλωτές που επισκέπτονται τα εστιατόρια ξοδεύουν περισσότερα από ό,τι στο παρελθόν (σ.σ. 6,7% πάνω από τα επίπεδα του 2019).