Μ.Γκάμπριελ: «Το 90% της εργασίας θα γίνεται μέσω υπολογιστή»

Μ.Γκάμπριελ: «Το 90% της εργασίας θα γίνεται μέσω υπολογιστή»

Μία γεύση από το μέλλον, πήραν όσοι παρακολούθησαν την ομιλία της Μαρίγιας Γκάμπριελ, επιτρόπου Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, η οποία επισκέφθηκε τη χώρα μας κι έδωσε εύσημα για τα βήματα, που έχουν γίνει στον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά για την πιλοτική έναρξη της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων (ψηφιακή υπογραφή) ενώ συναντήθηκε και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το μέλλον της καθημερινότητας των πολιτών, η επαφή με τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και της εργασίας σχετίζεται με τους υπολογιστές και την ψηφιακή πολιτική, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην αρμόδια Ειδική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ενώ παρουσιάστηκε στο αρμόδιο υπουργείο και η ψηφιακή υπογραφή, δηλαδή υπογραφή πολίτη εντός υπολογιστή, που αναμένεται να σταματήσει την ομηρία εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, που αγανακτούν με τις δαιδαλώδεις διαδικασίες και τη γραφειοκρατία και θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικά τις συναλλαγές τους.

Ο υπουργός Νίκος Παππάς μίλησε για εξοικονόμηση πόρων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο Δημόσιο και τόσο ο ίδιος, όσο και λίγο νωρίτερα η επίτροπος σημείωσαν  πως χρειάζεται όχι μόνο να υπάρχουν τα ψηφιακά δίκτυα αλλά και να είναι προσβάσιμα σε όλους. Μάλιστα υποστήριξαν πως χρειάζεται να υπάρξει και κυβερνοασφάλεια αλλά και προστασία από τις «ψεύτικες» ειδήσεις, που είναι από τις μάστιγες του διαδικτύου, ενώ σημείωσαν πως αλλάζει οριστικά το τοπίο και για τις επιχειρήσεις και για τους πολίτες. Ο κ.Παππάς μάλιστα επανέλαβε την αναγκαιότητα στο γρήγορο δίκτυο να έχουν δυνατότητα όλοι οι πολίτες της χώρας απ΄ άκρη σε άκρη κι όχι όπως συμβαίνει ακόμη και σε ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες, που ένας άνθρωπος σε μια πόλη μπορεί να έχει πληθώρα επιλογών ψηφιακών δικτύων, αλλά άλλοι να μην έχουν ούτε μία επιλογή.  

Η κ.Γκάμπριελ εξήγησε πως μόλις το 35% των Ευρωπαίων πολιτών έχει εξοικείωση με το διαδίκτυο και μάλιστα ότι 80 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ, δεν έχουν καμία σχέση με αυτό, κάτι που αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια, καθώς το 90% των εργασιών, θα έχουν σχέση με το ίντερνετ. Η ίδια εξήγγειλε ότι το 2018 θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα μέσω stage, για ανταλλαγή νέων μεταξύ χωρών της ΕΕ, που θα αποκτήσουν ολιγόμηνη κατάρτιση στις ψηφιακές διαδικασίες άλλης χώρας.