Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

«Μάχη» για το Μοσχοφίλερο δίνουν οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί στην Αρκαδία

21/10/2024
2' διάβασμα
machi-gia-to-moschofilero-dinoun-oi-abelourgoi-kai-oi-oinopoioi-stin-arkadia-335634

Πορεία μετ’ εμποδίων ακολουθούν οι αμπελοκαλλιεργητές στην Αρκαδία που είναι, ωστόσο, αποφασισμένοι να κερδίσουν τις μάχες, αλλά και να δώσουν στο Μοσχοφίλερο την αίγλη που του αρμόζει, με μεγαλύτερο μερίδιο στις αγορές.

«Στόχος όλων μας είναι να επαναφέρουμε το Μοσχοφίλερο στη θέση που του αξίζει», εξηγεί στην «ΥΧ» η χημικός-οινολόγος Μπέτυ Βερβαινιώτη. Και προσθέτει: «Υπάρχουν πολλές ποικιλίες Μοσχοφίλερου, γεγονός που του δίνει μία ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα κρασιά που χρησιμοποιούμε, καλύπτοντας όλα τα γούστα του καταναλωτή».

Πλήθος προβλημάτων

Ωστόσο, οι οινοπαραγωγοί της Αρκαδίας είναι αντιμέτωποι με μία σειρά προβλημάτων. «Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζω ως καλλιεργήτρια είναι ότι δεν δίνονται εύκολα δικαιώματα φύτευσης νέων αμπελιών πέρα από το επιτρεπόμενο ποσοστό του 1% που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό, φυσικά, αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη των αμπελώνων και τα αιτήματα που υπάρχουν είναι πολύ περισσότερα από τις δυνατότητες επέκτασης», επισημαίνει η κα Βερβαινιώτη. Άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η σχέση μεταξύ εμπόρου και παραγωγού. «Πολλές φορές, οι αμπελοκαλλιεργητές πιέζονται και αναγκάζονται να δίνουν τα σταφύλια χωρίς να γνωρίζουν την τιμή, αλλά και τον χρόνο πληρωμής τους. Είναι σαν να σε φέρνουν προ τετελεσμένων και αυτό δεν ευνοεί την ανάπτυξη και την ορθολογική διαχείριση της κατάστασης», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα αυτό είναι πιο έντονο για τους μικρούς παραγωγούς. «Το μεγαλύτερο διάστημα αποπληρωμής είναι οι εννέα μήνες, αν και υπάρχουν παραγωγοί που έχουν πληρωθεί δύο χρόνια μετά», αποκαλύπτει.

Ένα τρίτο πρόβλημα, όπως υποστηρίζει η κα Βερβαινιώτη, είναι «η αύξηση των αιολικών πάρκων στα βουνά της Αρκαδίας, γιατί, όπως λένε πολλές μελέτες, έχουν μειωθεί οι βροχοπτώσεις. Κατά συνέπεια, και αυτό επηρεάζει την καλλιέργεια της γης, αφού επηρεάζει τις κλιματολογικές συνθήκες και τις θερμοκρασίες».

Τέλος, η ίδια επισημαίνει την έλλειψη πιστοποίησης και φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων στα αμπέλια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ασθένειες, όπως η Ίσκρα, που επιδρούν στην απόδοση των αμπελώνων.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: