Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

Μάχη να περιοριστεί η πανώλη στα μηρυκαστικά της Θεσσαλίας

27/07/2024
9' διάβασμα
machi-na-perioristei-i-panoli-sta-mirykastika-tis-thessalias-328064

Τις αμέσως επόμενες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η επιδημιολογική επιτήρηση για την πανώλη των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία, με τα μέχρι τώρα κρούσματα να ανέρχονται σε 18.

Από αυτά, τα 10 είναι στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ενώ τα υπόλοιπα 8 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και όλα βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας που δημιούργησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε ακτίνα 3 χλμ από τις μονάδες όπου επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα. Μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ (25/7) σε εξέλιξη βρίσκονταν έλεγχοι στη β΄ ζώνη επιτήρησης, δηλαδή σε μήκος 10χλμ από τις επίμαχες μονάδες.

Συνολικά και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν ελεγχθεί γύρω στα 124.000 ζώα (14.000 στην ΠΕ Τρικάλων και άνω των 110.000 στην ΠΕ Λάρισας). Προγραμματισμένες δειγματοληψίες θα πραγματοποιηθούν και στις Π.Ε. Καρδίτσας και Μαγνησίας τις επόμενες μέρες. Στο πεδίο βρίσκονται περισσότεροι από 100 κτηνίατροι, με 34 συνεργεία, διενεργώντας σαρωτικούς ελέγχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, έως σήμερα έχουν σταλεί 2.000 δείγματα στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθηνών για έλεγχο. Οι δειγματοληψίες αναμένεται να συνεχιστούν κανονικά και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Στη Θεσσαλία έχει μεταβεί κλιμάκιο της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης ζωονόσων της ΕΕ, η EUVet, συνοδευόμενο από υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από την στιγμή που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα σε μονάδα στο Καστράκι Καλαμπάκας σήμανε συναγερμός τόσο στο ΥΠΑΑΤ, όσο και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συσκέψεις παρουσία των κτηνιάτρων που έφτασαν στη Θεσσαλία, των τυροκόμων και των κτηνοτρόφων που ενημερώθηκαν για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας ζήτησε απ’ όλους να συνεργαστούν απόλυτα με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και να εφαρμόσουν αυστηρά όλα όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Οδηγία και πρόσθεσε πως «βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στο πεδίο, για τη γρήγορη ολοκλήρωση των ελέγχων στις κτηνοτροφικές μονάδες». Οι περιοχές που βρίσκονται υπό στενή επιτήρηση λόγω εμφάνισης κρουσμάτων είναι το Καστράκι, η Οιχαλία στα Τρίκαλα, το Δομένικο στην Ελασσόνα και η περιοχή της Όσσας Συκουρίου δήμου Τεμπών στον νομό Λάρισας.

Στις συνεχείς συσκέψεις αναλύθηκαν κι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό και την εξάλειψη της πανώλης, όπως είναι η απογραφή των μολυσμένων ζώων, η θανάτωση, η υγειονομική ταφή και στο τέλος η απολύμανση της επίμαχης μονάδας.

Rapid test

Τη χρηματοδότηση της δημιουργίας rapid test για την ανίχνευση του ιού της πανώλης των μηρυκαστικών αλλά και άλλων ιώσεων που απασχολούν το ζωικό κεφάλαιο, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας από δικούς της πόρους.

Ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας δήλωσε ότι επήλθε συμφωνία με τη λαρισινή εταιρεία βιοτεχνολογίας «prognosis biotech», η οποία θα χρηματοδοτηθεί και πολύ σύντομα θα παραδώσει στην Περιφέρεια το rapid test το οποίο φυσικά θα πωλείται από την εταιρεία και θα προσφέρει πολλά στη μάχη που δίνει η Θεσσαλία για την προστασία του ζωικού της κεφαλαίου. Η δημιουργεία του rapid test θα διαρκέσει περίπου 6-8 μήνες.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στο πεδίο, για τη γρήγορη ολοκλήρωση των ελέγχων στις κτηνοτροφικές μονάδες», αναφέρει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας

Δικαστική διερεύνηση

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λάρισας για τις εξελίξεις με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία, προκειμένου να διερευνηθεί πώς, πότε και ποιος έβαλε τα μολυσμένα ζώα στη χώρα.

Επίσης μετά από καταγγελία που έγινε και μιλά «για ταφή ζώων που νοσούσαν από πανώλη και θάφτηκαν στην ουσία ζωντανά, δίχως να τηρηθούν τα όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία με αποτέλεσμα στην περιοχή να αναδύεται στη συνέχεια έντονη δυσοσμία και να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία» στα Τρίκαλα, ο κ. Κουρέτας αντικατέστησε τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Τρικάλων και έδωσε εντολή για πειθαρχική και διοικητική διερεύνηση του θέματος και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Τρικάλων για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών. «Η ατομική ευθύνη είναι προτεραιότητα της διοίκησης μας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης.

Αποζημιώσεις και έλεγχοι στα σύνορα

Τις ευθύνες διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων που υλοποίησαν πολιτικές οι οποίες μετέτρεψαν τη χώρα σε «ξέφραγο αμπέλι» στις ζωονόσους επισημαίνουν, σε ανακοίνωση για τα κρούσματα πανώλης, οι Αγροτοκτηνοτροφικοι Σύλλογοι Ελασσόνας. Σημειώνουν ότι έχουν αποδεκατιστεί οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και γίνεται προσπάθεια να φορτώσουν τις ευθύνες και το κόστος στους κτηνοτρόφους, κάτω από τη λογική της «ατομικής ευθύνης». Ζητούν μέτρα για να μην εξαπλωθεί κι άλλο η πανώλη, 100% αποζημιώσεις για τα ζώα και την απώλεια εισοδήματος, προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων.

Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων

Συμβουλές στα μέλη της για την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης, σημειώνοντας πως η αιγοπροβατοτροφία της Θεσσαλίας περνάει δύσκολες στιγμές, παρέχει η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων, η οποία προγραμματίζει ενημερωτική εκδήλωση σήμερα Παρασκευή στην Ελασσόνα. Αναλυτικότερα η ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μπαλούκας Δημήτρης αναφέρει: Τις τελευταίες μέρες με την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης η αιγοπροβατοτροφία της Θεσσαλίας περνάει δύσκολες στιγμές. Η ασθένεια μεταδίδεται μόνο στα αιγοπρόβατα και για αυτόν τον λόγο πρέπει από τη μεριά μας να λάβουμε μέτρα προφύλαξης για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω. Έτσι πρέπει οι κτηνοτρόφοι να μην βγάζουν τα αιγοπρόβατα έξω για βοσκή. Να απολυμαίνουν τα οχήματα και τον χώρο κατά την παραλαβή του γάλακτος και των ζωοτροφών. Να μην επισκέπτονται κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις άλλων κτηνοτρόφων και να μην ανταλλάσσουν ζωοτροφές.

Όταν παρατηρήσουν κάποια ζώα να μην είναι καλά να ενημερώσουν άμεσα την κτηνιατρική υπηρεσία. Να ακολουθούν τις υποδείξεις της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Για ακόμα μία φορά να τονίσουμε ότι η εν λόγω ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε μέσω του γάλακτος ή του κρέατος. Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή που περνάμε προέχει το σταμάτημα της εξάπλωσης της ασθένειας και η εξαφάνισή της.

Οι μόνοι που δεν φταίνε για την εμφάνιση της ασθένειας είναι οι κτηνοτρόφοι και σας υποσχόμαστε ότι δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για να αποδοθούν ευθύνες σε όσους μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση. Σήμερα Παρασκευή (26/07/2024) και ώρα 20:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Ελασσόνας, η Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας διοργανώνει εσπερίδα με θέμα : «Πανώλη μικρών μηρυκαστικών: Εξελίξεις και σχέδια βιοασφάλειας».

Τι είναι η πανώλη

Πρόκειται για μεταδοτικό ιογενές νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης που προσβάλλει μόνο τα πρόβατα και τις αίγες και απαιτεί την λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων. Τονίζεται δε ότι είναι η πρώτη φορά που η νόσος εμφανίζεται στη χώρα μας. Τα συμπτώματα στα ευαίσθητα ζώα (αιγοπρόβατα) είναι υψηλός πυρετός, κατάπτωση και υπνηλία, δύσπνοια και βήχας, έντονες διάρροιες, αλλοιώσεις με ορώδες υγρό γύρω από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια από το στόμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), αλλοιώσεις μέσα στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) και αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι.

Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται: με τη στενή επαφή των υγιών με τα άρρωστα ζώα, με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις των άρρωστων ζώων (δάκρυα, σάλιο, ούρα, κόπρανα) και έμμεσα μέσω των μολυσμένων ζωοτροφών, της στρωμνής, των μηχανημάτων και των μέσων μεταφοράς των ζώων. Για την προστασία του κοπαδιού τους οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αποφεύγουν την άμεση επαφή των ζώων τους με άλλα κοπάδια άγνωστου καθεστώτος, να δανείζονται και να δανείζουν ζώα, εργαλεία και οχήματα μεταφοράς ζώων από άλλες εκτροφές, τις παράνομες αγοραπωλησίες και παράνομες μετακινήσεις ζώων.

Επίσης πρέπει να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους της εκτροφής τους και να ελέγχουν καθημερινά το κοπάδι τους εξονυχιστικά, για την παρουσία άρρωστων ή ύποπτων ζώων. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν οτιδήποτε ανησυχητικό, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: