«Μαγειρεύουμε με συνεταιριστικά προϊόντα ΠΟΠ & ΠΓΕ»

Δωρεάν διατίθεται από τον ιστότοπο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ το βιβλίο «Μαγειρεύουμε με συνεταιριστικά προϊόντα ΠΟΠ & ΠΓΕ», με 12 συνταγές της σεφ Ελισάβετ Κοντοκώστα. Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, για την περίοδο 2024-2025, υλοποιεί το έργο COOPinCAP – «Συνεργασία για Βιώσιμη Γεωργία», με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος του έργου είναι να αναδείξει τη σημασία της οριζόντιας συνεργασίας στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με τα συστήματα ποιότητας.
Στην εργαλειοθήκη της ΚΑΠ, οι γεωγραφικές ενδείξεις κατέχουν διαχρονικά κεντρική θέση, καθώς αναδεικνύουν την ποικιλομορφία και τη μοναδικότητα των αγροτικών προϊόντων, είτε λόγω των ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών συνθηκών, είτε χάρη στην τεχνογνωσία και την παράδοση της παραγωγικής διαδικασίας.
Οι πιο γνωστές κατηγορίες είναι τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα 282 προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη:
- 120 τρόφιμα (82 ΠΟΠ και 38 ΠΓΕ).
- 147 οίνους (33 ΠΟΠ και 114 ΠΓΕ).
- 15 αναψυκτικά (ΠΓΕ).
Όταν αυτά τα προϊόντα παράγονται μέσα από συνεταιριστικά σχήματα, η αξία τους πολλαπλασιάζεται. Τα συνεταιριστικά προϊόντα αποτελούν ζωντανό κομμάτι της ελληνικής αγροτικής κουλτούρας, με ρίζες που χάνονται στον χρόνο. Η συνεργασία των παραγωγών δεν διαφυλάσσει μόνο την αυθεντικότητα και την ποιότητα, αλλά ενισχύει την τοπική οικονομία και την κοινωνική συνοχή.
Αυτό το βιβλίο μαγειρικής είναι ένας φόρος τιμής στη δύναμη της συνεργασίας και στην πλούσια γαστρονομική μας παράδοση. Οι συνταγές που ακολουθούν είναι εμπνευσμένες από καθαρά συνεταιριστικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ από κάθε γωνιά της Ελλάδας, παρουσιάζοντας δημιουργικούς τρόπους για να τα ενσωματώσουμε στην καθημερινή και τη γιορτινή κουζίνα. Η αυθεντικότητα των τοπικών γεύσεων συναντά τη δημιουργικότητα της κουζίνας, σε ένα ταξίδι γεύσεων και παράδοσης, με τη σφραγίδα των ανθρώπων που τιμούν τον τόπο τους.
Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σε συνεργασία με τη σεφ Ελισάβετ Κοντοκώστα προτείνουν 12 ενδεικτικές συνταγές που αναδεικνύουν τη μοναδική γεύση και την αυθεντικότητα των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων, συνδέοντας την παράδοση με τη σύγχρονη γαστρονομία.
- Τηγανοκουλούρα παραδοσιακή με φέτα και ελιές.
- Φάβα με σάλτσα ντομάτας και κάπαρη.
- Σαγανάκι μπάτζος με σάλτσα από ντοματίνια.
- Πιτάκια γραβιέρας με γιαούρτι.
- Γαύρος πλακί με ελιές και κάπαρη.
- Γίγαντες με σέσκουλα και κατσικίσιο τυρί.
- Πατάτες στη γάστρα με μυζήθρα και μέλι.
- Χυλοπίτες χωριάτικες με λαδοτύρι.
- Κέικ μαστίχας σιροπιαστό.
- Κουλουράκια κρασιού με ελαιόλαδο.
- Μήλα ψητά με σταφίδες και Μαυροδάφνη.
- Σταφιδόψωμο με καρύδια και ελαιόλαδο.
Σύμφωνα με την κα Κοντοκώστα, «η πρωτοβουλία της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, να αναδείξουμε τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ της χώρας μας, με ενθουσίασε. Γνωρίζοντας καλά τα προτερήματα της ελληνικής γης, το μεράκι των παραγωγών μας, καθώς και τα ιδιαίτερα τοπικά κλιματολογικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, προσπάθησα να τα αναδείξω μέσα από απλές ελληνικές συνταγές, που συναντάμε στο ελληνικό οικογενειακό τραπέζι.
Όλη η νοστιμιά και η διατροφική αξία βρίσκονται στα απλά πράγματα. Ο διατροφικός πλούτος των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι μοναδικός, ενώ η γεύση τους εσωκλείεται στο μεγαλείο της ελληνικής κουζίνας. Αξίζει να τα εντάξει κανείς στις καθημερινές συνταγές του, τόσο για τη διατροφική τους αξία όσο και για τη νοστιμιά τους».
Τι σημαίνουν τα ακρωνύμια ΠΟΠ και ΠΓΕ
Τα ακρωνύμια ΠΟΠ και ΠΓΕ αφορούν την πιστοποίηση και την προστασία γεωργικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Protected Designation of Origin, PDO): Αναφέρεται σε προϊόντα που παράγονται, μεταποιούνται και παρασκευάζονται σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, με αναγνωρισμένες τεχνικές και παραδοσιακές μεθόδους. Το όνομα ενός προϊόντος ΠΟΠ συνδέεται άρρηκτα με τον τόπο προέλευσης και τις ιδιαίτερες φυσικές και ανθρώπινες παραμέτρους του.
- ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη – Protected Geographical Indication, PGI): Αναφέρεται σε προϊόντα που συνδέονται με μια περιοχή, αλλά δεν είναι απαραίτητο όλα τα στάδια παραγωγής να γίνονται σε αυτήν. Αρκεί ένα στάδιο της διαδικασίας (παραγωγή, μεταποίηση ή προετοιμασία) να γίνεται εντός της συγκεκριμένης περιοχής.
Οι πιστοποιήσεις αυτές εξασφαλίζουν την ποιότητα, την αυθεντικότητα και την προστασία των προϊόντων από απομιμήσεις, ενώ βοηθούν στην προώθηση και στην αναγνωρισιμότητά τους στην αγορά.
Τα ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι δύο ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις που ξεχωρίζουν προϊόντα με μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία συνδέονται με τον τόπο προέλευσής τους.