Μαγνησία: Ψεκασμοί κατά ευρυτόμου στην αμυγδαλιά

Συστάσεις στους παραγωγούς του νομού Μαγνησίας

Στους απαραίτητους ψεκασμούς για την καταπολέμηση του ευρυτόμου στην αμυγδαλιά καλούνται να προχωρήσουν οι παραγωγοί στον νομό Μαγνησίας, σύμφωνα με τις συστάσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου της περιοχής. Όπως εξηγούν οι γεωπόνοι του κέντρου, διαπιστώθηκε από παρατηρήσεις που έγιναν σε εντομολογικούς κλωβούς, που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή, ότι στις 29 και 30 Μαρτίου άρχισε η έξοδος του ευρυτόμου. Ειδικότερα, σε Νέα Αγχίαλο, Μικροθήβες, Διμήνι, Μελισιάτικα και Σέσκλο, που είναι και οι πρώιμες περιοχές του νομού, αλλά και στα Κανάλια, το Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο, οι όψιμες περιοχές.

Η λήψη μέτρων κρίνεται αναγκαία, καθώς το ευρύτομο είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αμυγδαλιάς. Και όχι άδικα, αφού μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απώλεια της παραγωγής. Μοιάζει με μαύρο φτερωτό μυρμήγκι, το οποίο δρα ύπουλα: Ως ανεπτυγμένη προνύμφη διαχειμάζει μέσα στα προσβεβλημένα αμύγδαλα, τα οποία συνήθως παραμένουν μουμιοποιημένα στο δέντρο.

Οι γεωπόνοι συνιστούν οι ψεκασμοί, με τα κατάλληλα για την αμυγδαλιά φυτοπροστατευτικά, να επαναλαμβάνονται ανά 7 με 8 ημέρες μέχρι να σκληρύνει το ενδοκάρπιο. Η καλύτερα ώρα είναι το μεσημέρι. Και ο λόγος είναι ο εξής, με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και τις υψηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας, σημειώνεται και η μεγαλύτερη έξοδος των ακμαίων του ευρυτόμου.