Μαγνησία: Προώθηση της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας μέσω του έργου «Gastro-Guide»

Το πρόγραμμα Erasmus+ που αφορά τη δημιουργία ενός επαγγελματικού προφίλ για τη βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών, μέσω της εκπαίδευσης και της προώθησης της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας, παρουσιάστηκε στο Αγρόκτημα Καραΐσκου στην Πορταριά Πηλίου, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και φίλων της τοπικής γαστρονομίας και οικολογίας.

Στο πλαίσιο ημερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην φάρμα Καραΐσκου, έγινε γνωριμία με τους εμπλεκόμενους φορείς, παρουσιάστηκε το έργο «Gastro-Guide» και ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Γαστρονομία και αγροτουρισμός ως εργαλεία αναγέννησης των αγροτικών περιοχών». Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλος, και ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημ. Κουρέτας.

Τα τελευταία χρόνια, η γαστρονομία έχει συνδεθεί άρρηκτα με το περιβάλλον, την οικολογία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα κάθε τόπου, αναδεικνύοντας όσα τον κάνουν ξεχωριστό. Οι νέες συνθήκες και απαιτήσεις για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματος Erasmus+ που υλοποιείται από την ΚοινΣΕπ «Συν τοις Άλλοις». Σε αυτό συμμετέχει και η φάρμα Καραΐσκος, η οποία έχει ήδη θέσει τα θεμέλια του γαστρονομικού οδηγού.

Στόχος του προγράμματος

Ο διευθυντής της ΚοινΣΕπ «Συν τοις Άλλοις», Βελισάριος Μπαλιώτας, ανέφερε πως «στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος είναι η δημιουργία επαγγελματικού προφίλ ενός γαστρονομικού οδηγού. Πολλές περιοχές στην Ελλάδα είναι γνωστές για τα αξιοθέατά τους και τις φυσικές τους ομορφιές, αλλά ορισμένες περιοχές είναι γνωστές για την τοπική τους γαστρονομία, για τα προϊόντα που παράγουν».

Και προσθέτει: «Έτσι, λοιπόν, “δημιουργούμε” έναν εκπαιδευμένο οδηγό, τον “Gastro-Guide”, ο οποίος θα προσπαθήσει να συντονίσει τις τοπικές κοινότητες για να αναδείξουν την ομορφιά του τόπου τους και μέσα από τη γαστρονομία τους. Ένας τέτοιος οδηγός θα μπορούσε να αναδείξει την Πορταριά και να συντονίσει τους κατοίκους ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να προωθήσουν τον τόπο τους τουριστικά, μιλώντας στους επισκέπτες όχι μόνο για το φαγητό, αλλά και για την ιστορία και την παράδοση της περιοχής».

Ο κ. Μπαλιώτας εξηγεί ότι «ο γαστρο-οδηγός θα μπορεί να εκπαιδεύει την κοινότητα και η κοινότητα, από την πλευρά της, θα έχει τα εφόδια να εκπαιδεύει κι άλλους γαστρο-οδηγούς, αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν της κάθε περιοχής. Γαστρο-οδηγός μπορεί να χαρακτηριστεί η Φάρμα Καραΐσκου, η οποία παράγει την πλειονότητα αυτών που μαγειρεύει, εκπαιδεύει την τοπική κοινότητα και τους επισκέπτες, ενδιαφέρεται για τα τοπικά προϊόντα, αλλά και το περιβάλλον».