Μάκης Βασιλείου: «Για να γίνεις καλός μάστορας γεωργικών μηχανημάτων χρειάζεται συνδυασμός γνώσης και πρακτικής»

Η ανατροφή του σε αγροτική οικογένεια έγινε η αφορμή, ώστε ο 23χρονος Μάκης Βασιλείου, από την Αταλάντη, να βρει την επαγγελματική του πορεία στον τομέα των γεωργικών μηχανημάτων, μετατρέποντας το ενδιαφέρον του για τα μηχανήματα σε βιοποριστικό μέσο για το μέλλον του. Ο Μάκης, απόφοιτος πλέον της Αβερωφείου ΕΠΑΣ Λάρισας, με ειδικότητα στα γεωργικά μηχανήματα, εξηγεί στην «ΥΧ» τους λόγους για τους οποίους, κατά τη γνώμη του, η εκπαίδευση σε συνδυασμό με την πρακτική εφαρμογή μπορούν να μετατρέψουν κάποιον σε έναν καλό μάστορα αγροτικών μηχανημάτων.

«Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια με καλλιέργειες όπως υπαίθρια ντομάτα, τριφύλλι, καλαμπόκι και ελιά. Καθώς μεγάλωνα, μου άρεσε να ασχολούμαι με τα μηχανήματα που είχε ο πατέρας μου και τις λειτουργίες τους και για αυτόν τον λόγο αποφάσισα να εκπαιδευτώ ακριβώς σε αυτό, ώστε να δουλέψω σε κάποιο συνεργείο και αργότερα να αναλάβω και τις καλλιέργειες της οικογένειάς μου», αναφέρει ο Μάκης στην «ΥΧ».

Στη σχολή, όπως αναφέρει ο 23χρονος, εκπαιδεύτηκαν πρακτικά σε ό,τι χρειάζεται να ξέρει κανείς για τα μηχανήματα. «Μάθαμε για τα τρακτέρ, να τα λύνουμε και τα δένουμε, να τα ρυθμίζουμε, μάθαμε για τις μηχανές εσωτερικής καύσης, αλλά και πώς να οργώνουμε. Πραγματοποιήσαμε επισκέψεις σε συνεργεία για να δούμε πώς γίνεται πρακτικά η δουλειά, ενώ διδαχτήκαμε, επίσης, τον τρόπο να εφαρμόζουμε τη λίπανση με σύγχρονες μεθόδους υπολογισμού», τονίζει. Ο ίδιος επισημαίνει ότι εφάρμοσε τη συγκεκριμένη μέθοδο στις καλλιέργειες του πατέρα του, καθώς εκείνος δεν τη γνώριζε, με αποτέλεσμα να ξοδεύει περισσότερο λίπασμα από αυτό που χρειαζόταν. «Ο πατέρας μου πήγαινε με το μάτι. Εμείς μάθαμε τον τρόπο να ρίχνουμε όσο χρειάζεται. Μετά την εφαρμογή στις καλλιέργειες, είδαμε ότι μειώσαμε τη χρήση λιπασμάτων».

Επάγγελμα

Όσα έμαθε στη σχολή, ο Μάκης τα κάνει ήδη πράξη στο συνεργείο γεωργικών μηχανημάτων, στο οποίο εργάζεται τους τελευταίους πέντε μήνες στη Λάρισα. Ο ίδιος δεν δυσκολεύτηκε να βρει δουλειά στο αντικείμενό του, καθώς, όπως αναφέρει, «ζητούσαν άτομο, τους είπα για τη σχολή και αφού είδαν ότι πληρούσα τις προδιαγραφές, ξεκίνησα να δουλεύω».

Ο συνδυασμός της εκπαίδευσης με την πρακτική εφαρμογή είναι για τον Μάκη ο κατάλληλος τρόπος για να ολοκληρώσει κάποιος το πακέτο του καλού τεχνίτη γεωργικών μηχανημάτων. «Η σχολή σου δίνει τις βάσεις και τη γνώση γύρω από το αντικείμενο, ενώ η ενασχόληση σε ένα συνεργείο σου μαθαίνει πώς γίνεται πραγματικά η δουλειά», τονίζει ο Μάκης.

Επόμενα σχέδια

Η επιθυμία του Μάκη για το μέλλον είναι να συνεχίσει να δουλεύει σε συνεργείο αγροτικών μηχανημάτων, καθώς αυτό ήταν που ήθελε να κάνει από την αρχή. Επίσης, δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να αναλάβει παράλληλα τις καλλιέργειες της οικογένειάς του όταν αποσυρθεί ο πατέρας του, καθώς θα μπορέσει και πάλι να αξιοποιήσει τις γνώσεις που έλαβε από τη σχολή. «Όταν είσαι “διαβασμένος”, ψάχνεις περισσότερο τι είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει την καλλιέργειά σου, πας ένα βήμα παραπέρα και αναζητάς τρόπους να έχεις λιγότερα έξοδα με περισσότερη παραγωγή», αναφέρει ο Μάκης. Επίσης, λόγω των γνώσεων που έχει αποκομίσει από τη συγκεκριμένη σχολή θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες των μηχανημάτων, ώστε να φτάσουν στο μέγιστο αποτέλεσμα της λειτουργικότητάς τους.