Μάκης Βορίδης στην ΥΧ: «Έναν χρόνο μετά»

του Μάκη Βορίδη, υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Με την αφορμή της συμπληρώσεως ενός χρόνου από την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης στο ΥΠΑΑΤ, αποκτά ιδιαίτερο νόημα ένας αναστοχασμός για την πρωτογενή μας παραγωγή.

Για αυτά που έγιναν, για αυτά που δεν έγιναν, για όσα πρέπει να γίνουν. Μέσα σε αυτόν τον χρόνο, υλοποιήθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, αυτού που εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό στις τελευταίες εκλογές.

Διαμορφώθηκε νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών, παρέχοντάς τους ευελιξία και νέες δυνατότητες, ψηφίστηκε νέο πλαίσιο για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα να ανθήσει ένας θεσμός και να ιδρυθούν οι διεπαγγελματικές της Φέτας, των Πυρηνόκαρπων και των Οσπρίων, ενώ όλες οι παλαιότερες επανεκκίνησαν με μεγάλη ορμή.

Επιπλέον, ψηφίστηκε νέο πλαίσιο για τις κυρώσεις των ελληνοποιήσεων και του μιμητισμού, εισάγοντας για πρώτη φορά ποινικές διατάξεις για την αντιμετώπιση της απάτης στα τρόφιμα, ενώ εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για την κλωνική επιλογή, πάγιο και χρόνιο ζητούμενο του κλάδου. Παράλληλα, μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής για τα αγροτικά συλλογικά σχήματα στο 10%, αναμορφώθηκε το νομικό πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες, άλλαξε ο τρόπος ασφάλισης των αγροτών, μειώθηκαν ο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% και η φορολογία εισοδήματος από το 28% στο 20%, επεστράφη ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του κρασιού, ξεμπλόκαραν τα επί χρόνια βαλτωμένα Σχέδια Βελτίωσης και ήδη επίκειται η έναρξη των πληρωμών τους.

Ακόμη, αντιμετωπίστηκε η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ) και είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που βγήκαμε από την επιτήρηση, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ η διαδικασία κατάρτισης των γεωργικών συμβούλων, ψηφίστηκε το ερανιστικό νομοσχέδιο που ιδρύει το Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο και δημιουργεί σύστημα καταχώρισης της αβγοπαραγωγής, εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των αδειών φύτευσης αμπέλου και, φυσικά, αντιμετωπίζονται οι επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Εν μέσω πανδημίας και lockdown δεν μας έλλειψε κάτι, εξασφαλίστηκαν η διατροφική ασφάλεια της χώρας και η απρόσκοπτη καλλιέργεια. Φυσικά, χάρις στις άοκνες προσπάθειες των παραγωγών μας, των αλιέων μας, των κτηνοτρόφων μας, αλλά και χάρις στην πρόνοια της κυβέρνησης, θεσπίστηκαν πράσινες λωρίδες για τη διασυνοριακή διακίνηση των τροφίμων και ειδική νομοθεσία για τη μετακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών, ρυθμίστηκε η δυνατότητα συνταξιούχοι αγρότες να εργάζονται σε αγροτικές εργασίες χωρίς να χάνουν τη σύνταξή τους, λύθηκε το ζήτημα της ασφάλισης των εργατών, που πλέον γίνεται με εργόσημο, και ψηφίστηκε διάταξη ώστε οι άνεργοι να συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, αν εργαστούν σε αγροτικές εργασίες.

Και, φυσικά, ενισχύθηκαν και θα ενισχυθούν πληττόμενοι κλάδοι: ανθοπαραγωγοί, παράκτια αλιεία, αιγοπροβατοτροφία, εκτροφή γουνοφόρων ζώων, παραγωγοί λαϊκών αγορών, σπαραγγοπαραγωγοί, αλλά και κάθε κλάδος που πλήττεται από τον κορωνοϊό θα στηριχθεί. Μηχανισμοί, όπως ο πράσινος τρυγητός και η απόσταξη κρίσης, ενεργοποιούνται για να στηρίξουν τους οινοπαραγωγούς μας. Ένα συνολικό ποσό άνω των 350 εκατ. ευρώ έχει δεσμευθεί και ήδη χρησιμοποιείται για τη στήριξη των παραγωγών μας.

Οι επόμενες κινήσεις

Ποιο είναι το μέλλον, λοιπόν; Το νέο νομοσχέδιό μας αναρτάται άμεσα για διαβούλευση και απλοποιεί τη διαδικασία αδειοδοτήσεων στον πρωτογενή τομέα, ετοιμάζεται το προεδρικό διάταγμα για την ερασιτεχνική αλιεία και ο νόμος για την αναμόρφωση της αξιοποίησης των ακινήτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ οι διατάξεις για το καθεστώς εργασίας των εργατών γης θα λάβουν μόνιμο χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, θα διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των σταβλικών εγκαταστάσεων, ενώ είναι ήδη έτοιμη και η νομοθεσία για το αγροτικό επιμελητήριο.

Θα ξεκινήσει η αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, ενώ προχωρά η μελέτη για τη νομοθέτηση των τεχνικών ιχνηλασιμότητας, αλλά και το διεθνικό κέντρο συντονισμού για την απάτη στα τρόφιμα.

Παράλληλα, ετοιμάζεται από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή η νομοθεσία για την ενσωμάτωση της οδηγίας για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, ώστε να προστατευθούν οι παραγωγοί από αθέμιτες πιέσεις στην τιμή των προϊόντων τους.

Έχει ήδη ετοιμαστεί το σχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ, η πρώτη φάση του οποίου, αυτή της δημοσιονομικής του εξυγίανσης, θα έρθει προς ψήφιση εντός του Ιουλίου.

Εντός του 2020 θα αρχίσει η προσέγγισή μας στην αναδιοργάνωση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και στον μηχανισμό ελέγχου και αξιολόγησης του ερευνητικού έργου.

Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα ενσωματώσει το φιλόδοξο περιβαλλοντικό σχέδιο της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και θα δώσει βάρος στις επενδύσεις, στην εκμηχάνιση, στην ψηφιακή γεωργία, στην πιστοποίηση των προϊόντων και στη βιολογική καλλιέργεια.

Τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και οι προγραμματικές συμβάσεις με τις περιφέρειες βρίσκονται για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ταυτόχρονα, μέσα από τους δομημένους διαλόγους με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, θα προχωρούν οι κάθετες πολιτικές μας ανά προϊόν.

Η κατεύθυνση είναι σαφής: Αυξάνουμε την παραγωγικότητα, ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα, προσδίδουμε προστιθέμενη αξία, βαδίζουμε προς μια πρωτογενή παραγωγή που χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες. Είναι μία μεταρρύθμιση που θα κρατήσει χρόνια και θα απαιτήσει ευρύτατες συναινέσεις, στο κέντρο της οποίας θα βρίσκεται πάντοτε ο παραγωγός μας.