Μανούσος Τσιτσιρίδης: Από τα Χανιά στην Αγγλία τα κρητικά τυριά

Στην οικογένεια Τσιτσιρίδη από το χωριό Ασκύφου Σφακίων στην Κρήτη, η τέχνη της τυροκόμησης περνά από γενιά σε γενιά, όπως και η επιθυμία για γνώση και εκπαίδευση. Ο Μανούσος Τσιτσιρίδης, τυροκόμος τρίτης γενιάς και απόφοιτος της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, διαχειρίζεται το οικογενειακό τυροκομείο από το 1993, όταν και αποφοίτησε από τη Γαλακτοκομική Σχολή.

Σήμερα, προετοιμάζεται και η τέταρτη γενιά της οικογένειας, ο γιος του κ. Τσιτσιρίδη, Στρατής, ο οποίος και ο ίδιος φοιτά στη συγκεκριμένη σχολή. «Το τυροκομείο λειτουργεί από το 1949 εδώ στην περιοχή του Ασκύφου και περνά από γενιά γενιά. Συνεργαζόμαστε με κτηνοτρόφους της περιοχής για την αγορά πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, σε μικρότερες ποσότητες, και φτιάχνουμε γραβιέρες διαφορετικών κιλών όπως 17-18 κιλά, αλλά και μικρότερες των οκτώ ή των τριών κιλών. Επίσης, φτιάχνουμε ένα ημίσκληρο τυρί, μυζήθρα, ανθότυρο, αλλά και στακοβούτυρο, τα οποία τα διανέμουμε σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Αγγλία, σε μικρές ποσότητες», εξηγεί στην «ΥΧ» ο κ. Τσιτσιρίδης.

Κατάρτιση

Ήδη, από 15 χρονών, ο ίδιος είχε αποφασίσει ότι θα ακολουθήσει το οικογενειακό επάγγελμα, καθώς το αγάπησε μεγαλώνοντας μέσα σε αυτό. Στην ηλικία αυτή ήταν που έλαβε την κατάρτιση από τη Γαλακτοκομική Σχολή. «Οι γνώσεις των προηγούμενων γενιών της οικογένειάς μου που διαχειρίζονταν το τυροκομείο ήταν εμπειρικές. Ήθελα, λοιπόν, να εξελίξω την επιχείρηση και να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου. Στη σχολή πήρα ιδέες, έμαθα για τυριά που δεν ήξερα, για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν σε ένα τυροκομείο και τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται. Συνολικά, οι γνώσεις που πήρα από τη Γαλακτοκομική Σχολή με βοήθησαν πολύ να εστιάσω στην ποιότητα των προϊόντων, καθώς αυτό είναι το χαρακτηριστικό που μας αφορά ως τυροκομείο», τονίζει ο κ. Τσιτσιρίδης.

Προώθηση προϊόντων

Η εστίαση στην ποιότητα έφερε και την εξάπλωση του δικτύου προώθησης των προϊόντων του τυροκομείου που κυκλοφορούν με την επωνυμία «Τυροκομείο Μανούσος Τσιτσιρίδης, “Το Σφακιανό”». Όπως αναφέρει ο κ. Τσιτσιρίδης, «προωθούμε τα προϊόντα μας σε μικρά μαγαζιά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, η Αττική και σε νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος. Επίσης, στέλνουμε μικρές ποσότητες τυριών στην Αγγλία, καθώς έχουμε μία μόνιμη συνεργασία δέκα χρόνων». Ο ίδιος εξηγεί ότι αυτές οι συνεργασίες προέκυψαν από στόμα σε στόμα, χάρη στην ποιότητα των προϊόντων. «Αρχή μας είναι να βγάλουμε ένα ποιοτικό τυρί και να προχωράμε με την ποιότητα μπροστά και γι’ αυτό η ανταπόκριση του κόσμου είναι ιδιαίτερα θετική, καθώς λαμβάνουμε ωραία σχόλια για τα προϊόντα μας», εξηγεί ο ίδιος.

Επόμενη γενιά

Ο Στρατής αποτελεί την τέταρτη γενιά τυροκόμων της οικογένειας που προετοιμάζεται να μπει επαγγελματικά στο τυροκομείο μετά και την αποφοίτησή του από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Όπως αναφέρει ο πατέρας του, «του ίδιου του αρέσει πολύ το επάγγελμα και γι’ αυτό αποφάσισε να σπουδάσει στη Γαλακτοκομική Σχολή για να συνεχίσει τη δουλειά».