Μανταρίνι: Μέτριες οι αποδόσεις, υποτονική η αγορά

Με την ολοκλήρωση της συγκομιδής των όψιμων ποικιλιών θα φανούν τα τελικά αποτελέσματα
22/12/2024
6' διάβασμα
mantarini-metries-oi-apodoseis-ypotoniki-i-agora-342254

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή μανταρινιών, με τα τελευταία καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις και υψηλές θερμοκρασίες) να προκαλούν πτώση καρπών, κυρίως στην ποικιλία Κλημεντίνη.

Οι στρεμματικές αποδόσεις δεν έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από πέρυσι, αλλά τα τελικά αποτελέσματα θα φανούν με την ολοκλήρωση της συγκομιδής των όψιμων ποικιλιών. Όσον αφορά τις αγορές, αν και βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τις γιορτές, το κλίμα παραμένει υποτονικό, ακόμη και στις χώρες εξαγωγής.Παρακολουθώντας τις εξελίξεις από την περιοχή της Αργολίδας, ο Τάσος Λέρμας, παραγωγός πορτοκαλιών, κάνει λόγο για μία δύσκολη χρονιά με σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην παραγωγή όσο και στις τιμές.

«Η ποιότητα των μανταρινιών μας και, κυρίως, της ποικιλίας Κλημεντίνη, παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι αποδόσεις των χωραφιών μας δείχνουν να είναι μειωμένες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, όμως τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται στην ποιότητα και στις τιμές. Πέρυσι, αυτή την περίοδο, πουλούσαμε περίπου στα 65 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος η τιμή είναι στα 45 λεπτά μεικτά, με τα εργατικά να κυμαίνονται περίπου στα 10 λεπτά», σημειώνει.

«οι εμποροι παρουσιάζουν αδυναμία στην απορρόφηση των μανταρινιών της περιοχής μας, μία εβδομάδα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων», αναφέρει από την Κόρινθο ο Νίκος Μπράβος

Αναφέρει, επίσης, ότι η τιμή για τα μανταρίνια που οδηγούνται στη χυμοποίηση κυμαίνονται στα 20 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Λέρμα, οι παραγωγοί φαίνεται να είναι απογοητευμένοι λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, το οποίο οφείλεται στο υψηλό μεροκάματο που φτάνει τα 60 ευρώ, σε σύγκριση με τα 45 ευρώ που ήταν πέρυσι. Επίσης, δηλώνει ότι «το κόστος άρδευσης, όπως και το κόστος εισροών, παρουσιάζουν αύξηση, κάτι που μεταφράζεται σε σημαντική απώλεια εισοδήματος».

Εστιάζοντας στις ποικιλίες, υποστηρίζει ότι έχει μπει στην παραγωγή και η ποικιλία Νόβα, η οποία σε σύγκριση με την Κλημεντίνη φαίνεται να είναι καλύτερη. Επιμένει, όμως, ότι οι παραγωγοί της περιοχής επιλέγουν υπερπρώιμες ποικιλίες μανταρινιών, καθώς και άλλες που ωριμάζουν πιο αργά, ώστε να καλύψουν περισσότερο χρόνο στην αγορά.

Όσον αφορά την εύρεση νέων χωραφιών, ο κ. Λέρμας δηλώνει ότι οι παραγωγοί αντικαθιστούν τις βερικοκιές και τα ροδάκινα με νέες φυτεύσεις, κυρίως εσπεριδοειδών.

Οι βροχές προκάλεσαν προβλήματα στην Άρτα

Για σοβαρά προβλήματα με σάπισμα στους καρπούς μανταρινιών της περιοχής του κάνει λόγο ο Κλέαρχος Ευστρατίου, παραγωγός από τη Βίγλα Άρτας. Ο ίδιος εστιάζει περισσότερο στην ποικιλία Κλημεντίνη και λιγότερο στην ποικιλία Νόβα, η οποία παρουσιάζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. «Οι παραγωγοί που ακολούθησαν τις οδηγίες των ειδικών είχαν λιγότερα προβλήματα σε σύγκριση με τους άλλους. Η εναλλαγή ήλιου και βροχής, που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, δημιουργεί αυτά τα προβλήματα», εκτιμά ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο θέμα της εμπορίας του προϊόντος, ο κ. Ευστρατίου υποστηρίζει ότι οι τιμές ξεκίνησαν από τα 38 λεπτά και αυτή την περίοδο έχουν πέσει στα 23, όμως οι αποδόσεις δείχνουν να είναι καλές. Σε ό,τι αφορά τα μανταρίνια που κατευθύνονται στη χυμοποίηση, αυτά πληρώνονται με 20 λεπτά το κιλό, με συλλεκτικό κόστος που κυμαίνεται στα 10 λεπτά το κιλό.

Φορτωμένες οι μανταρινιές στην Κόρινθο, αρνητικοί οι έμποροι

Προβληματισμένος για την παραγωγή της περιοχής του δείχνει να είναι ο Νίκος Μπράβος, γεωπόνος και παραγωγός μανταρινιών από την Κόρινθο, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα δέντρα φαίνονται φορτωμένα, αλλά με προβλήματα στην ποιότητα των καρπών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ίδιο είναι «η αδυναμία που παρουσιάζουν οι έμποροι στην απορρόφηση των μανταρινιών της περιοχής μας, μία εβδομάδα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων».

Μπαίνουν νέες ποικιλίες στην Κατοχή Μεσολογγίου

Σε θέματα φυτοπροστασίας των καρπών αναφέρεται και ο Παναγιώτης Γκογκόλης, παραγωγός από την Κατοχή Μεσολογγίου, ο οποίος υποστηρίζει πως σημαντικός αριθμός καρπών έχει υποβαθμιστεί από την υγρασία και τον κίτρινο τετράνυχο. «Όσον αφορά τις ποικιλίες, η Κλημεντίνη δείχνει να κλείνει τον κύκλο της συγκομιδής, αλλά η συλλογή συνεχίζεται για την ποικιλία Νόβα. Το αμέσως επόμενο διάστημα μπαίνουν σε παραγωγή οι όψιμες ποικιλίες Ορτανίκ και Αφουρέρ, οι οποίες θα συνεχίσουν μέχρι τον Φεβρουάριο», εξηγεί.

Αναφερόμενος στην καλλιέργεια μανταρινιών στην περιοχή του, αναφέρει ότι φυτεύουν νέες ποικιλίες, καλύπτοντας την υπερπρώιμη περίοδο συλλογής, καθώς και όψιμες ποικιλίες, ώστε να επιμηκυνθεί η περίοδος συγκομιδής των καρπών. Ωστόσο, ο κ. Γκογκόλης προβληματίζεται για την απουσία εργατών γης, καθώς η έλλειψή τους δυσχεραίνει τον προγραμματισμό της καλλιέργειας.

Αντικαθίστανται οι μανταρινιές με Lane Late στη Λακωνία

Την προτίμησή τους στα πορτοκάλια ποικιλίας Βαλέντσια και Lane Late δείχνουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Λακωνίας, σύμφωνα με τον Ηλία Μουράκο, γεωπόνο στον Βλαχιώτη. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι μανταρινιές δεν απέδωσαν στον βαθμό που ήθελαν και για τον λόγο αυτόν στρέφονται στις πορτοκαλιές, οι οποίες έχουν δώσει μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα συλλεκτική περίοδο, δηλώνει ότι η ποικιλία Νόβα των μανταρινιών κινείται με μέτριες αποδόσεις και τιμές, οι οποίες κυμαίνονται στα 35-40 λεπτά το κιλό.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: