Μανταρίνι: Πιέζεται το Νόβα από τις εισαγωγές στις ευρωπαϊκές αγορές

Κάμψη των εξαγωγών παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα στην ποικιλία μανταρινιών Νόβα, λόγω της παρουσίας στις αγορές της Ευρώπης σημαντικών ποσοτήτων από τρίτες χώρες. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν παραγωγοί του προϊόντος και αναμένουν το πέρας των γιορτών για να δουν πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά, κυριαρχεί η ποικιλία Κλημεντίνη, όμως η παραγωγή φαίνεται μειωμένη σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Η θετική εξέλιξη είναι ότι οι τιμές παρουσιάζουν άνοδο, αν και η αγορά θα δείξει τις αντοχές της το επόμενο διάστημα.

Ο Παναγιώτης Γκογκόλης, από το Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας, κάνει λόγο για «κάθισμα» της ποικιλίας, λόγω της εισαγωγής μανταρινιών από τρίτες χώρες. «Η ποικιλία που παράγω έχει στο σύνολό της εξαγωγική κατεύθυνση, δυστυχώς, όμως, το τελευταίο διάστημα έχει παρουσιάσει μία στασιμότητα, κάτι το οποίο με προβληματίζει σημαντικά. Συλλέγω πάνω από 200 τόνους μανταρίνι κάθε χρόνο και έχω ξεκινήσει να φυτεύω νέες ποικιλίες. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, το μανταρίνι μας ξεπερνούσε τα 50 λεπτά και υπήρχε κινητικότητα στην αγορά».

Παρακολουθώντας την εξέλιξη της εμπορίας του προϊόντος στην ΕΕ, ο ίδιος προβληματίζεται για τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, οι οποίες δεν καλύπτουν τα στάνταρ της υπολειμματικότητας των φυτοφαρμάκων, αλλά και της χρήσης των δραστικών ουσιών, έτσι όπως προβλέπονται από τους κανονισμούς. «Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, ο ανταγωνισμός είναι δυσανάλογος και λαμβάνει χώρα εις βάρος μας», υποστηρίζει ο κ. Γκογκόλης.

Την Κλημεντίνη θέλει η εσωτερική αγορά του Άργους

Για στασιμότητα στην ποικιλία Νόβα κάνει λόγο και ο Τάσος Λέρμας, παραγωγός από το Σκαφιδάκι Άργους. Σύμφωνα με τον ίδιο, την ώρα που έχει σταματήσει η συλλογή στα Νόβα, η Κλημεντίνη συνεχίζει κανονικά, λόγω της ζήτησης από την εσωτερική αγορά.

Επίσης, διατείνεται ότι η παραγωγή δείχνει να είναι καλή και οι αποδόσεις κυμαίνονται από 80 έως 100 κιλά ανά δέντρο. «Συνολικά, στο στρέμμα, έχουμε περίπου 40 δέντρα, που για την τρέχουσα περίοδο δείχνουν να έχουν καλή παραγωγή και αυτό το βλέπουμε από τη συλλογή που κάνουμε», εξηγεί.

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Λέρμας υποστηρίζει ότι η Κλημεντίνη φθάνει στα 60 με 65 λεπτά το κιλό, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ήταν κάτω από τα 50 λεπτά. Επιπλέον, στο ερώτημά μας αν οι παραγωγοί καλύπτονται από τα εργατικά χέρια, μας απαντά καταφατικά. «Δεν έχουμε τα περσινά προβλήματα, λόγω της μειωμένης παραγωγής στην ελιά. Ήδη, η συλλογή των ελαιοκομικών περιοχών δείχνει να ολοκληρώνεται και το μεγαλύτερο ποσοστό των εργατικών χεριών έχει στραφεί στη συλλογή των μανταρινιών και των πορτοκαλιών. Πιστεύω ότι θα συλλεχθούν όλα τα εσπεριδοειδή στην περιοχή μας χωρίς να υπάρχουν ελλείψεις», καταλήγει ο ίδιος.

Μειωμένες οι αποδόσεις των καλλιεργειών στην Άρτα

Μείωση της παραγωγής μανταρινιών για την τρέχουσα περίοδο παρουσιάζει ο Νομός Άρτας, σύμφωνα με τον Μιχάλη Κοτσαρίνη, παραγωγό από το χωριό Ανέζα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η πτώση κυμαίνεται στο 30% με 40%, ανάλογα με την περιοχή, και σίγουρα θα επηρεάσει το εισόδημα των παραγωγών. Αναφέρει, επίσης, ότι «σταμάτησε η συλλογή της ποικιλίας Νόβα, λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος των εξαγωγέων για το προϊόν».

Ωστόσο, ο κ. Κοτσαρίνης δείχνει ιδιαίτερα ευχαριστημένος ως προς το θέμα των τιμών, που για τον ίδιο ξεπερνούν τα 40 λεπτά. Συγκριτικά, κατά τις αντίστοιχες περσινές ημερομηνίες, οι τιμές κυμαίνονταν από 15 έως 18 λεπτά στον παραγωγό. «Αναμένουμε την εξέλιξη της εμπορίας του προϊόντος για το επόμενο διάστημα, όταν θα ολοκληρωθεί και η συλλογή της ποικιλίας Κλημεντίνη. Δεν ανησυχούμε σε μεγάλο βαθμό, γιατί η παραγωγή δείχνει να είναι μικρότερη το επόμενο διάστημα και πιστεύω ότι θα κρατηθούν οι τιμές στα Νόβα, οι οποίες για την περιοχή μας έφτασαν στα 48 λεπτά».

Κλείνοντας, ο κ. Κοτσαρίνης υποστηρίζει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από νέους αγρότες να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των μανταρινιών στην περιοχή του, «διότι προσαρμόζονται εύκολα και ευνοούνται από τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες. Σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες του νερού που έχουμε, πιστεύω ότι η καλλιέργειά τους θα αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό».

Τέλειωσαν τα πρώιμα, ξεκίνησε το Νόβα στην Κόρινθο

Για μία δύσκολη χρονιά, με μειωμένες αποδόσεις λόγω της ακαρπίας, κάνει λόγο ο Νίκος Μπράβος, παραγωγός από την Κόρινθο. Όπως δηλώνει, οι κλιματολογικές συνθήκες επηρέασαν σε μεγάλο ποσοστό τις πρώιμες ποικιλίες στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στην παραγωγή όσο και την ποιότητα. Ο ίδιος δείχνει, πάντως, ευχαριστημένος όσον αφορά τις όψιμες ποικιλίες, οι οποίες παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με τις πρώιμες.

Κλείνοντας, ο κ. Μπράβος αναφέρεται στην ποικιλία Νόβα, επισημαίνοντας ότι οι κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα θα κρίνουν το αποτέλεσμα της παραγωγής, αλλά και της ποιότητας. «Εάν έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες το επόμενο διάστημα, αυτό θα επηρεάσει σημαντικά τα Νόβα, διότι η ποικιλία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε αυτές, σε σύγκριση με την Κλημεντίνη», καταλήγει, εκφράζοντας τον προβληματισμό του.

Σταθερές οι τιμές για τα βιολογικά μανταρίνια της Αιτωλοακαρνανίας

Για καλές αποδόσεις, αλλά και ποιότητα στα βιολογικά μανταρίνια της περιοχής του, κάνει λόγο ο Θανάσης Κερασιώτης, από τα Καλύβια Αγρινίου. Καταγράφοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα της συλλογής των μανταρινιών, δηλώνει ότι πρόκειται για μία καλή χρονιά, με καλές αποδόσεις. «Το μικροκλίμα της περιοχής μας συμβάλλει σημαντικά στην παραγωγή των μανταρινιών και για τον λόγο αυτόν έχουμε καλή απόδοση, αλλά και ποιότητα», επισημαίνει.

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, υποστηρίζει ότι μεσοσταθμικά κινήθηκαν στα 0,60 ευρώ το κιλό και φαίνεται ότι θα σταθεροποιηθούν εκεί μέχρι και το τέλος της συλλογής.