Μανταρίνι: Η ποσότητα και η ποιότητα ισοφαρίζουν τις χαμηλές τιμές
Με καλή ποιότητα και αυξημένες ποσότητες ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες η συλλογή του μανταρινιού στις περισσότερες περιοχές της χώρας με την ποικιλία Κλημεντίνη και θα ολοκληρωθεί στις αρχές της άνοιξης με την ποικιλία Nova. Σημαντικές ποσότητες από αυτές εξάγονται στο εξωτερικό και κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες.
Όμως, η θετική αυτή εξέλιξη δεν αντανακλάται και στις τιμές παραγωγού. Οι πρώτες ημέρες των εμπορικών πράξεων έδειξαν μία τάση μείωσης, ακόμα και χαμηλότερα από την περσινή περίοδο.
Όπως μας ενημερώνει η Αλεξάνδρα Ζώνια, παραγωγός από την Κεστρίνη Ηγουμενίτσας, η συλλογή ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου, με αρχική τιμή στα 55 λεπτά και μέσα σε λίγες ημέρες έπεσε στα 45. «Πέρυσι είχαμε ξεκινήσει με 60 έως 65 λεπτά. Το θετικό στην τρέχουσα περίοδο είναι οι αυξημένες αποδόσεις, αλλά και η ποιότητα των καρπών, κάτι το οποίο μας ενθαρρύνει για τη συλλογή του προϊόντος, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Αναφερόμενη σε εμπορικά ζητήματα, είπε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον ξένων αγοραστών για μανταρίνι, όπως επίσης και Ελλήνων εξαγωγέων, με προορισμό κυρίως τη Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, χωρίς να μένουν πίσω οι βαλκανικές που απορροφούν ένα σημαντικό ποσοστό», καταλήγει η ίδια.
Το νερό ανεβάζει το κόστος στην Κορινθία
Για καλή εικόνα στην παραγωγή κάνει λόγο και ο Νίκος Μπράβος από τα Εξαμίλια Κορινθίας. Εκτιμά ότι η φετινή χρονιά δείχνει να είναι πολύ καλύτερη από την περσινή. «Από το ξεκίνημά της προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές, πουλώντας από 55 έως 65 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και με καλύτερες αποδόσεις από πέρσι». Ο ίδιος υποστηρίζει επίσης ότι «σημαντικό ποσοστό από την παραγωγή της περιοχής κατευθύνεται προς την εσωτερική αγορά και μικρότερο στις εξαγωγές».
Εκείνο όμως που προβληματίζει περισσότερο τον ίδιο και τους παραγωγούς της περιοχής του είναι το θέμα του νερού και η ποιότητά του, «καθώς ανεβάζει σημαντικά το κόστος παραγωγής, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην επέκταση όχι μόνο των εσπεριδοειδών, αλλά και πολλών άλλων ειδών που ευδοκιμούν στην περιοχή», εκτιμά ο κ. Μπράβος.
Λύση για τους εργάτες γης ψάχνει η Αργολίδα
Στο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης προσπαθούν να προσαρμοστούν οι παραγωγοί της Αργολίδας με τα νέα δεδομένα που έχουν, χωρίς να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στη συλλογή. Όπως μας εξηγεί ο Τάσος Λέρμας παραγωγός εσπεριδοειδών από το Άργος, οι ίδιοι και με το εργατικό δυναμικό που διαθέτουν, συλλέγουν τα μανταρίνια σε δύο με τρία χέρια αφήνοντας στα δέντρα τα πράσινα. «Με αυτό τον τρόπο καταφέρουμε να έχουμε λιγότερους εργάτες στα συσκευαστήρια και να μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε στα χωράφια για μεγαλύτερο διάστημα» λέει ο ίδιος.
Αναφερόμενος στην καλλιεργητική περίοδο, κάνει λόγο για καλή ποιότητα και αυξημένες ποσότητες, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα στην Ευρώπη.