Maolac: Τεχνητή νοημοσύνη για σύνθεση «μητρικού» γάλακτος από ζωικά και φυτικά παραπροϊόντα

Με έτος ίδρυσης το 2018, η ισραηλινή startup Maolac αξιοποιεί την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) για τον εντοπισμό λειτουργικών πρωτεϊνών στο πρωτόγαλα βοοειδών (σ.σ. το γάλα που εκκρίνεται από τις αγελάδες τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό), οι οποίες είναι βιοϊσοδύναμες με αυτές που βρίσκονται στο ανθρώπινο γάλα. Λαμβάνοντας αυτές τις λειτουργικές πρωτεΐνες από βόειο πρωτόγαλα, η εταιρεία στοχεύει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του ανθρώπινου γάλακτος, όπως οι μειωμένες φλεγμονές, στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Μάλιστα, η νεοσύστατη εταιρεία συνειδητοποίησε πρόσφατα ότι η τεχνολογία της μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα παραπροϊόντα και όχι μόνο σε βόειο πρωτόγαλα. Έτσι, η Maolac δεν θέλει πλέον να θεωρείται «εταιρεία πρωτογάλακτος», αλλά μια βιοτεχνολογική startup που προωθεί τις βιολειτουργικές πρωτεΐνες τόσο από ζωικές όσο και από μη ζωικές πηγές, όπως εξηγεί στο FoodNavigator η συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος Maya Ashkenazi. «Η τεχνολογία μας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για αυτό. Μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να δημιουργήσουμε όλο και περισσότερες ενώσεις που έχουν βιολειτουργικές ικανότητες. Και δεν χρειάζεται να προέρχονται απαραίτητα από ζωικές πηγές».

Η διαδικασία, κατ’ ουσίαν, είναι η ίδια. Η startup καθορίζει τον επιθυμητό λειτουργικό ισχυρισμό (για παράδειγμα «αντιφλεγμονώδη») και προσδιορίζει την απαιτούμενη πηγή πρωτεΐνης για την υποστήριξη του λειτουργικού ισχυρισμού. Ενώ προηγουμένως η εταιρεία επικεντρωνόταν αποκλειστικά στο βόειο πρωτόγαλα ως πηγή πρωτεΐνης, τώρα κοιτάζει πέρα από το ζωικό βασίλειο.

«Έχουμε επενδύσει πολλά σε έναν αλγόριθμο επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP), ο οποίος αναζητά λέξεις-κλειδιά στην επιστημονική βιβλιογραφία για να βρει συσχετίσεις με αποτελεσματικό τρόπο», υποστήριξε η Ashkenazi στην πρόσφατη σύνοδο OurCrowd Global Investor Summit στα Ιεροσόλυμα.

Τώρα, ο αλγόριθμος μπορεί να εξάγει πρωτεΐνες από διάφορα υπολείμματα/παραπροϊόντα, είτε πρόκειται για μύκητες, είτε για φύκια και άλλα φυτά, καθώς και ζωικές πηγές, όπως το πρωτόγαλα βοοειδών, για να παρέχει βιολειτουργικές πρωτεΐνες από βιώσιμες εναλλακτικές πηγές στη βιομηχανία.