Μαραίνεται η ανθοκομία

Στην Κομοτηνή, ο Σίμος Δαλκυριάδης έκλεισε προσώρας το ανθοπωλείο του και αποφάσισε να προσφέρει τα λουλούδια χαρίζοντας χαμόγελα στους αποδέκτες. Οι παραγγελίες είχαν γίνει στην Ολλανδία από καιρό, οπότε τα άνθη έφτασαν σε κλειστά μαγαζιά.

Ορισμένα από τα λουλούδια που μοιράστηκαν είχαν αρχικό προορισμό τη Βουλγαρία, καθώς είχαν παραγγελθεί από την Eli Rodríguez Koleva. Το κλείσιμο του κάθετου άξονα Νυμφαία – Μακάζα είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορέσει να τα παραλάβει η Βουλγάρα ανθοπώλισσα, η οποία πρότεινε να μοιράσει και τα δικά της άνθη, καθώς οι απαγορεύσεις ισχύουν και στη γειτονική χώρα. «Παραδόθηκαν λουλούδια σε ΤΟΜΥ, ΕΚΑΒ, ΙΚΑ, στους εργαζομένους της Καθαριότητας, στο φυλάκιο της Αστυνομίας με το μήνυμα «Όλοι εμείς Μένουμε Σπίτι και η σκέψη μας είναι σ’ εσάς. Να προσέχετε. Σας ευχαριστούμε», καθώς πρόθεσή του ήταν να προσφέρει ανθοδέσμες στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής.

Δίνοντας την οικονομική διάσταση, εξηγεί ότι πρόσφατα πετάχτηκαν στην Ολλανδία σε μια μέρα 20.000 τρόλεϊ λουλούδια, κόστους 1,4 εκατ. ευρώ. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και στην Ελλάδα. «Ο μεγαλύτερος όγκος λουλουδιών πωλείται την άνοιξη, οπότε και προγραμματίζεται η κορύφωση της παραγωγής, με συνέπεια πολλές μονάδες ειδικά στην Ελλάδα να βρίσκονται σε οδυνηρή θέση».

Φέρνει το παράδειγμα της Κρήτης, και δη της Ιεράπετρας, όπου παράγουν πολλά λουλούδια και πουλούν μαζικά. Με λύπη μεταφέρει ότι Έλληνες παραγωγοί λουλουδιών σχεδιάζουν να σταματήσουν την καλλιεργητική φροντίδα στις παραγωγές τους και κλείνει, λέγοντας πως η τιμή στο λουλούδι παρουσιάζει πτώση έως και 80% λόγω μη ζήτησης, καθότι είναι χρηματιστηριακό προϊόν. «Εάν το λουλούδι δεν αγοραστεί στο χρηματιστήριο έστω και 1 λεπτό, ο παραγωγός είναι υποχρεωμένος να το καταστρέψει».