Μαρία Ελένα Σεμέδο, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια FAO – «Τα αγροδιατροφικά συστήματα αποτελούν μέρος της λύσης για την κλιματική αλλαγή ενόψει COP26»

«Τα συστήματα αγροδιατροφής αποτελούν σημαντικό συντελεστή, αλλά και μέρος της λύσης για την επερχόμενη κλιματική κρίση», τονίζει η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), Μαρία Ελένα Σεμέδο.

Η ίδια ζητά τη σταθερή δέσμευση των ισχυρών του πλανήτη στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, ενόψει της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη.

«Για παράδειγμα, ο αγροτικός τομέας μπορεί εύκολα να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου έως και 30%, βελτιώνοντας τη διατροφή, τη γενετική και την υγεία του ζωικού κεφαλαίου και των γαλακτοπαραγωγών ζώων», επισημαίνει η Σεμέδο, εξηγώντας: «Περισσότερα ζωικά υποπροϊόντα θα πρέπει να ανακυκλώνονται και να χρησιμοποιούνται, όπου είναι δυνατόν, ως ζωοτροφές, καύσιμα και λίπασμα, ενώ τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες σε ευάλωτες αγροτικές κοινότητες να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Ένα κεφαλαιώδες ζήτημα για την COP26 θα είναι η χρηματοδότηση. «Η πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες θα τηρήσουν τον στόχο της κινητοποίησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Επίσης, θα είναι ακόμα καλύτερα αν μπορέσουμε να προσελκύσουμε ετήσιες επενδύσεις 40-50 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030 για τη χρηματοδότηση στοχευμένων, χαμηλού κόστους και υψηλής επίδρασης παρεμβάσεων, όπως γεωργική έρευνα και ανάπτυξη, καινοτομία, ευφυής γεωργία, μείωση της απώλειας και σπατάλης τροφίμων, άμβλυνση του αναλφαβητισμού στις γυναίκες και προγράμματα κοινωνικής προστασίας.

Μπορούμε να οικοδομήσουμε ανθεκτικά, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής που θα απομακρύνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από την πείνα», αναφέρει η Σεμέδο, συνοψίζοντας: «Για να θρέψουμε τον παγκόσμιο πληθυσμό και να προστατεύσουμε τη φύση, θα πρέπει η Γλασκώβη να είναι στραμμένη προς το μέλλον, να έχει φιλοδοξία και μεταπλαστική δύναμη».