Μαρόκο: Η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα εγείρει ερωτήματα για το αγροτικό μοντέλο της χώρας

Οργή λαού έχει προκαλέσει ο αυξανόμενος πληθωρισμός που ανεβάζει το κόστος διαβίωσης στο Μαρόκο, ενόσω οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται. Αυτή η εξέλιξη έχει πυροδοτήσει κριτική γύρω από το αγροτικό μοντέλο της χώρας, το οποίο είναι απόλυτα εστιασμένο στις εξαγωγές.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 8 Απριλίου έξω από το μαροκινό Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Ραμπάτ, με ορισμένους να κρατούν πλακάτ που ανέγραφαν: «Η αύξηση των τιμών είναι ντροπή» και «Είμαστε μια αγροτική χώρα, αλλά τα λαχανικά είναι πολύ ακριβά».

Τα επίσημα στοιχεία του Φεβρουαρίου ανεβάζουν τον ετήσιο πληθωρισμό στη χώρα της Βόρειας Αφρικής σε λίγο παραπάνω από 10%, με τις τιμές των τροφίμων να έχουν κάνει άλμα 20%. Η τιμή των φρέσκων προϊόντων στο Μαρόκο είναι σχεδόν τόσο υψηλή όσο σε ορισμένα σούπερ μάρκετ της Δυτικής Ευρώπης, αλλά ο κατώτατος μηνιαίος μισθός για τους Μαροκινούς είναι μόλις 275 ευρώ.

Αντιμέτωπος με κλιμακούμενη κριτική, ο Μαροκινός υπουργός Γεωργίας, Μοχάμεντ Σαντίκι, απέδωσε τις υψηλές τιμές των τροφίμων σε «εξωτερικούς και κυκλικούς παράγοντες», όπως το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών και το κρύο που καθυστέρησε το μάζεμα της ντομάτας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο κλιματικών παραγόντων όπως η ξηρασία, ο αγροτικός τομέας αντιπροσωπεύει το 13% του ΑΕΠ του Μαρόκου και το 14% των εξαγωγών του.