Μαρούλι: Ετοιμάζονται για το Πάσχα οι παραγωγοί

marouli

Όι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχές όλου του προηγούμενου διαστήματος που επηρέασαν τα κηπευτικά δεν έκαναν εξαίρεση στο μαρούλι που η υποβάθμιση της ποιότητας κυρίως των φυτεύσεων που ήταν στο στάδιο της κοπής, με αποτέλεσμα να πάρουν ώθηση οι τιμές και στον παραγωγό, αλλά και στη λιανική. Η τιμή παραγωγού για την επικρατέστερη ποικιλία Romana φτάνει τα 25 λεπτά το τεμάχιο για τα καλά μαρούλια, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στον ΟΚΑΑ αυτή την εβδομάδα η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 40 λεπτά, όταν πέρσι την αντίστοιχη εβδομάδα διαμορφωνόταν στα 25 λεπτά το τεμάχιο. Στα σούπερ μάρκετ, τα «Α’ ποιότητας» φτάνουν στην εξεζητημένη για τα συνήθη δεδομένα του προϊόντος τιμή των 69 λεπτών το κιλό.

Αυτές τις μέρες οι παραγωγοί κόβουν και φυτεύουν πυρετωδώς, παρακολουθώντας με ευλαβική συνέπεια τις ημέρες της ηλιοφάνειας, καθώς οι συνεχείς βροχοπτώσεις δυσκολεύουν και τις φυτεύσεις στα χωράφια που κρατάνε πολλά νερά. «Με την πρώτη ευκαιρία, μόλις δουν ήλιο, μπαίνουν στα χωράφια να φυτέψουν. Σήμερα, ο καιρός χαλάει, “κουμπώνονται” πάλι. Πέρυσι τέτοιον καιρό είχε σταθερή ροή. Φέτος, δεν είναι σύμμαχος ο καιρός», περιέγραψε χαρακτηριστικά την εικόνα της καλλιέργειας ο Μιχάλης Κούτρας, φυτωριούχος από τα Ψαχνά.

Σύμφωνα με τον έμπειρο επαγγελματία, οι ποσότητες των φυτών που προμηθεύονται οι παραγωγοί παραμένουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, καθώς σημαντικό κίνητρο για τη διατήρηση της καλλιέργειας αποτελεί το γεγονός ότι το μαρούλι είναι από τα οικονομικά κηπευτικά, σε σύγκριση, για παράδειγμα, με το μπρόκολο. Όπως μας είπε, ενδεικτικά η τιμή του φυτού ανέρχεται σε 3-5 λεπτά το ένα και μπορεί να φτάνει και 10 λεπτά το τεμάχιο συνολικά η καλλιέργεια, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων και των ραντισμάτων, άρα στα 600 ευρώ το στρέμμα με 6.000 φυτά.

Οι παραγωγοί που εμπορεύονται στις λαϊκές αγορές τα προϊόντα τους από τις περιοχές της Εύβοιας βάζουν κατά μέσο όρο 2.000-3.000 τεμάχια ανά 10-15 ημέρες, φυτεύουν δηλαδή σε δύο σκάλες και ετοιμάζονται ενόψει της ζήτησης του Πάσχα που αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης. Οι λιγοστοί μεγάλοι καλλιεργητές που έχουν απομείνει στην περιοχή των Ψαχνών και προμηθεύουν σούπερ μάρκετ και κεντρική αγορά φυτεύουν και 30.000 μαρούλια τη φορά.

Σταθερές παραμένουν οι φυτεύσεις στα Ίρια, στα περίπου 3.000-4.000 στρέμματα που καλλιεργούνται με μαρούλι, κυρίως με φυτά τύπου Romana, σε ποσοστό 60%, ακολούθως με σαλάτες και λιγότερο με Iceberg, όπως μας είπε ο γεωπόνος Παναγιώτης Χριστόπουλος, που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Και εκεί σημειώθηκαν προβλήματα στην καλλιέργεια το προηγούμενο διάστημα κυρίως λόγω των βροχοπτώσεων και των χαμηλών θερμοκρασιών. «Αυτό ανέβασε τις τιμές προσωρινά, καθώς καταγράφηκε ένα κενό στην αγορά, αλλά τώρα από μέρα σε μέρα αποκλιμακώνεται η τιμή, με επικρατέστερη αυτές τις μέρες τα 20 λεπτά περίπου για τον παραγωγό», ανέφερε ο ίδιος.