Μάστιγα για τα πλατάνια το μεταχρωματικό έλκος

platania-metaxromatiko-elkos

Το τελευταίο διάστημα, η ασθένεια του μεταχρωματικό έλκους έχει προσβάλλει μεγάλο αριθμό πλατάνων στη Στερεά Ελλάδα, σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Πελοποννήσου και απειλεί τα τοπικά φυσικά οικοσυστήματα. Οι δασικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα, όπως το Ινστιτούτο Δασικών Οικοσυστημάτων, κάνουν έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (εργολάβους Δημοσίων Έργων, υλοτόμους, επιχειρήσεις πώλησης και μεταποίησης προϊόντων ξύλου, αγρότες κ.ά), να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και παράλληλα να λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής.

Την περασμένη Τρίτη, διοργανώθηκε στη Γραβιά Φωκίδας ενημερωτική εκδήλωση, με σκοπό την ενημέρωση και την εξέλιξη του προβλήματος. Βασικός ομιλητής ήταν ο ερευνητής του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», Θανάσης Τσόπελας. Σε δήλωσή του στην «ΥΧ», ο κ. Τσόπελας παρουσίασε το μέγεθος του προβλήματος, κάνοντας λόγο για αφανισμό των πλατανιών, αν δεν ληφθούν μέτρα:

«Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου προκαλείται από τον μύκητα ceratocystis abbriata f.sp.platani. Έχει εμφανιστεί και στην Ελλάδα (Μεσσηνία). Το παθογόνο αυτό προσβάλλει κύρια είδη πλατάνου προκαλώντας νέκρωση των δέντρων. Η ενημέρωση που πρέπει να λάβουν οι εμπλεκόμενοι στη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων αποτελεί προτεραιότητα, ώστε να μη γίνεται η μεταφορά του παθογόνου από δέντρο σε δέντρο. Η μεταφορά μπορεί να γίνει από ένα απλό μηχάνημα κοπής (αλυσοπρίονο) μέχρι ακόμη και από μεταφορικά μέσα, όπως βαριά μηχανήματα και φορτηγά. Η απολύμανση των μηχανημάτων είναι μια βασική υποχρέωση των διαχειριστών, όπως επίσης και η καταστροφή των προσβεβλημένων με χημικό τρόπο».