Αυτό το άρθρο είναι 11 μηνών

«Μαστιχόδεντρα: Διασφαλίζοντας το μέλλον ενός εθνικού προϊόντος» – Εκδήλωση στη Χίο από τη Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

21/12/2023
3' διάβασμα
mastichodentra-diasfalizontas-to-mellon-enos-ethnikou-proiontos-ekdilosi-sti-chio-apo-ti-nea-georgia-nea-genia-309838

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στην καλλιέργεια Μαστίχας που πραγματοποίησε ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στη Χίο, με αφορμή την έναρξη του δωρεάν προγράμματος κατάρτισης και συμβουλευτικής «Μαστιχόδεντρα: Διασφαλίζοντας το μέλλον ενός εθνικού προϊόντος – Δίκτυο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας και Καινοτομίας στη Χίο».

Το πρόγραμμα έρχεται σε συνέχεια της επιτυχημένης δράσης «Μαστιχόδεντρα: Σύγχρονες τεχνικές πολλαπλασιασμού και καλλιέργειας», που υλοποιήθηκε στο διάστημα Οκτώβριος 2021 – Μάιος 2023 στη Χίο. Μέσω της δράσης αυτής εκπαιδεύτηκαν 48 καλλιεργητές μαστιχόδεντρων πάνω σε νέες πρακτικές, ώστε να εξελιχθούν στους πλέον καταρτισμένους μαστιχοπαραγωγούς του αύριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε ένα ολοκληρωμένο και συστηματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους μαστιχοπαραγωγούς, αναλύοντας την αλυσίδα αξίας, από την παραγωγή μέχρι και τους σύγχρονους τρόπους χρήσης της μαστίχας.

Η εκδήλωση, η οποία σημείωσε σημαντική προσέλευση, άνοιξε με χαιρετισμό του κ. Γιώργου Τούμπου, Προέδρου Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Ακολούθησαν ο κ. Ηλίας Σμυρνιούδης, Γενικός Διευθυντής και Υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης, Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ο οποίος μίλησε για τις τάσεις και προοπτικές της μαστιχοκαλλιέργειας και η κα. Καλλιόπη Καραμποϊκη, Capacity Building Manager, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, η οποία εστίασε στην επένδυση στη γνώση και την καινοτομία, καθώς και στη συνεργασία του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, ο κ. Στέφανος Χατζηλαζάρου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε αναδρομή στο επιτυχημένο πρόγραμμα «Μαστιχόδεντρα: Σύγχρονες τεχνικές πολλαπλασιασμού και καλλιέργειας», ενώ παρουσίασε το νέο πρόγραμμα «Μαστιχόδεντρα: Διασφαλίζοντας το μέλλον ενός εθνικού προϊόντος – Δίκτυο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας και Καινοτομίας στη Χίο». Τέλος, ο Δρ. Δημήτρης Βολουδάκης, Γεωπόνος, Διευθυντής Capacity Building, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, Επιστημονικός Συνεργάτης Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία και στη μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο.

Το πρόγραμμα «Μαστιχόδεντρα: Διασφαλίζοντας το μέλλον ενός εθνικού προϊόντος – Δίκτυο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας και Καινοτομίας στη Χίο», μέσω της επιμόρφωσης 20 επιλεγμένων μαστιχοπαραγωγών και της προσέγγισης, στη συνέχεια, όλων των ενδιαφερόμενων καλλιεργητών μαστίχας, έχει στόχο να δημιουργήσει το πρώτο οργανωμένο δίκτυο μεταφοράς, τεχνογνωσίας και καινοτομίας για την καλλιέργεια της μαστίχας στο νησί της Χίου, από τον παραγωγό προς τον παραγωγό (peer to peer).

Το δίκτυο αυτό θα ωφελήσει κάθε ενδιαφερόμενο/η μαστιχοπαραγωγό από τα 24 μαστιχοχώρια που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα. Καθόλη τη διάρκεια του καλλιεργητικού κύκλου οι συμμετέχοντες/ουσες θα επιμορφωθούν με διαδραστικό τρόπο πάνω στην καλλιέργεια της μαστίχας. Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών θα πραγματοποιηθεί μέσω ομάδων μεταφοράς που θα δημιουργηθούν ανά συστάδα χωριών, με σημείο αναφοράς τους 20 ειδικά καταρτισμένους μαστιχοπαραγωγούς.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Η δράση σχεδιάζεται και υλοποιείται  σε  συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθοκομίας, του Τμήματος Γεωπονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την  Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Η επιστημονική ομάδα πλαισιώνεται από πλειάδα έμπειρων καθηγητών του Πανεπιστημίου, συντονιστής των οποίων είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Στέφανος Χατζηλαζάρου.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: