Με τα μάτια στραμμένα στον ΕΛΓΑ η Αρκαδία για τις ζημιές στα αχλάδια

Ευρείας έκτασης είναι τελικά οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αχλαδοπαραγωγοί της Αρκαδίας από τον παγετό του Απριλίου, με την παραγωγή να οδηγείται σε μείωση κατά 80%. Σύμφωνα με το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη «οι εκτιμήσεις στα αχλάδια της Αρκαδίας ξεκίνησαν μετά τις εορτές του Πάσχα και περατώθηκαν πριν από τρεις εβδομάδες περίπου».

Σε ανακοίνωσή του, ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας αναφέρει: «Καθώς δεν γνωρίζουμε από ποια κονδύλια θα δοθούν οι αποζημιώσεις, ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να προβεί άμεσα στις εκτιμήσεις του συνόλου των ζημιών, ώστε να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατόν η καταβολή τους στους πληγέντες παραγωγούς. Η εξέλιξη αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να μπορέσουν να αντισταθμίσουν οι παραγωγοί την απώλεια του εισοδήματός τους και να καταφέρουν να επιβιώσουν σε ένα δυσμενές για την αγροτική παραγωγή περιβάλλον».

Από το Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, ο Παναγιώτης Σταματόπουλος επισημαίνει πως «ο παγετός χτύπησε τα αχλάδια κυρίως, αλλά και τα κεράσια και τα βύσσινα. Είναι μία κακή χρονιά για τα αχλάδια. Η Αρκαδία στέλνει στις λαϊκές περίπου 1.000 τόνους αχλάδι, που αποτελεί και τη βάση της παραγωγής τις καλές χρονιές. Η καλλιέργεια έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια και αποτελεί σταθερή πηγή εισοδήματος για τους παραγωγούς».