«Μαύρα σύννεφα» σκεπάζουν την παραγωγή πορτοκαλιού στην Αργολίδα

«Πληγή» η Τριστέτσα - Σε αντίστροφη πορεία το μανταρίνι
05/05/2025
6' διάβασμα
mavra-synnefa-skepazoun-tin-paragogi-portokaliou-stin-argolida-352266

Δυσοίωνο είναι το μέλλον της καλλιέργειας πορτοκαλιών στην Αργολίδα, αφού η αμείλικτη αλήθεια των αριθμών αποτυπώνει τη μεγάλη πτώση στην παραγωγή, που δεν είναι αποτέλεσμα συγκυριών περιορισμένης χρονικής διάρκειας, αλλά σταδιακής εγκατάλειψης της παραγωγής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην τοπική κοινότητα Λάλουκα του Δήμου Άργους – Μυκηνών από 9.000 τόνους που ήταν η παραγωγή πριν από δέκα χρόνια, φέτος έχει πέσει στους 900 τόνους.

Η συρρίκνωση της καλλιέργειας είναι αισθητή και με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η ΔΑΟΚ Αργολίδας. Σύμφωνα με αυτά, την καλλιεργητική περίοδο 2022-2023, ο νομός είχε παραγωγή 144.000 τόνους πορτοκάλι, αλλά στην πορεία καταγράφηκε μείωση κατά 20.000 τόνους, πέφτοντας στους 124.000 τόνους.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο γεωπόνος Γιώργος Κουρόγιωργας από τη ΔΑΟΚ Αργολίδας τονίζει ότι «σημαντικό ρόλο στη μείωση της παραγωγής έπαιξε η εξάπλωση της ιολογικής ασθένειας Τριστέτσα, που κατέστρεψε και συνεχίζει να καταστρέφει ένα σημαντικό κομμάτι της καλλιέργειας. Σε ορισμένα κτήματα έφθασε και το 60%. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει η έλλειψη ποιότητας νερού, η ξηρασία και το κόστος καλλιέργειας».

Σε αντίθετη πορεία βρίσκεται η καλλιέργεια του μανταρινιού, που, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, καταγράφει διαρκή άνοδο, αφού την περίοδο του 2022 ήταν στους 24.000 τόνους και το 2025 βρέθηκε στους 34.000 τόνους.

«Όταν κάποιος πάει να αλλάξει δέντρο, επιλέγει μανταρίνι»

Σχετικά με τη μεγάλη πτώση της παραγωγής πορτοκαλιού, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Αργολίδας, Δημήτρης Κοδέλας, αναφέρει ότι «είναι λογικό να καταγράφεται αυτή η τάση, με δεδομένο ότι τα τελευταία επτά χρόνια η πορτοκαλοκαλλιέργεια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Το ένα από αυτά είναι η Τριστέτσα, που έφερε μεγάλες καταστροφές. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι μιλάμε, πλέον, για πορτοκαλιές 60 και 70 ετών, που έχουν κάνει τον κύκλο τους και όταν κάποιος πάει να αλλάξει δέντρο επιλέγει μανταρίνι, που έχει διατηρήσει καλές τιμές. Οι χαμηλές τιμές, καθώς και το υψηλό κόστος καλλιέργειας έχει οδηγήσει πολλούς να υποκαλλιεργούν, ώστε να συντηρούν την κατάσταση, έστω και με προβλήματα στο τελικό αποτέλεσμα».

«Ασύμφορη η καλλιέργεια»

Υπερθεματίζοντας στα παραπάνω, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίας Τριάδας, Γιάννης Καλογερόπουλος, σημειώνει ότι «ως συνεταιρισμός, πήγαμε από τους 12.000 στους 8.000 τόνους. Η μείωση που μετράμε είναι γύρω στο 35% και αυτό δεν αφορά τη δικιά μας περιοχή, αλλά συνολικά τον κάμπο, όπου υπολογίζεται ότι η μείωση είναι τουλάχιστον 30% σε όλες τις περιοχές.

Η κυριότερη αιτία είναι η οικονομική, αφού το κόστος έχει αυξηθεί, πλέον, σημαντικά. Εμείς, που καλλιεργούμε αυτήν τη στιγμή, μπορούμε να σας πούμε ότι είμαστε “ρομαντικοί”. Με καθαρά οικονομικά στοιχεία, η καλλιέργεια είναι ασύμφορη και η λειτουργία των ντόπιων εξαγωγέων επιδεινώνει το πρόβλημα. Τέλος, ας μην ξεχνάμε και τη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού».

Στα ύψη τιμές και ζήτηση για τα Βαλέντσια της Λακωνίας

Μια πολύ καλή χρονιά διανύουν οι Λάκωνες παραγωγοί πορτοκαλιών Βαλέντσια, που βλέπουν την παραγωγή τους να φεύγει με ταχύτητες που παραπέμπουν στις παλιές, καλές εποχές. Ο παραγωγός και φυτωριούχος Χρήστος Αναγνωστάκος, αναφερόμενος στην πορεία που ακολουθεί το προϊόν, σχολιάζει ότι «οι κοπές των Βαλέντσια είναι πολύ ικανοποιητικές για τη χρονική περίοδο που διανύουμε και αγγίζουν, πλέον, τις πολύ καλές χρονιές που είχαμε στο παρελθόν στη Λακωνία. Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτή η πορεία θα συνεχισθεί και η ζήτηση θα κρατήσει τις τιμές στα επιθυμητά επίπεδα. Αυτήν τη στιγμή, η τιμή που έχει διαμορφωθεί για τα Βαλέντσια είναι από 35 έως 40 λεπτά καθαρά στον παραγωγό». Σε ό,τι αφορά τις αγορές-προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών, ο κ. Αναγνωστάκος αναφέρει ότι «οι εξαγωγές είναι τόσο προς Ιταλία όσο και προς τις βαλκανικές χώρες, που είναι παραδοσιακοί πελάτες. Φέτος, το Βαλέντσια ταξίδεψε και στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ κάποιες ποσότητες έφθασαν μέχρι και την Πορτογαλία».

 Σχετικά με τα Lane Late, ο ίδιος σημειώνει ότι αν και οι ποσότητες είναι μικρές, η τιμή τους έφθασε τα 70 λεπτά στον παραγωγό, ενώ για τα Navel Late αναφέρει ότι η πορεία τους είναι εξίσου σημαντική, αφού η τιμή τους αυτήν τη στιγμή κινείται από 65 έως 70 λεπτά στον παραγωγό. Με βάση τα δεδομένα και όπως αυτά εξελίσσονται, ο ίδιος τονίζει ότι «πρόκειται για μία πολύ καλή χρονιά», ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι «έχουμε πολλούς μήνες μπροστά μας για την εμπορική περίοδο. Στην ουσία, μιλάμε για έξι μήνες εμπορίας σε ό,τι αφορά τα Βαλέντσια. Η αγορά θέλει μέχρι και τον Οκτώβρη Βαλέντσια και έτσι κάποιοι παραγωγοί θα κρατήσουν ποσότητες πίσω, προκειμένου να πετύχουν μία καλή τιμή».

Αισιοδοξία

Κλείνοντας, ο κ. Αναγνωστάκος αναφέρεται και στις προοπτικές της επόμενης χρονιάς, δηλώνοντας ότι «εκτός απροόπτου, πάμε για μία πολύ καλή χρονιά, αφού η ανθοφορία που υπάρχει σε όλες τις ποικιλίες πορτοκαλιών είναι πολύ θετική».

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: