Μάχη αγροτών – καταναλωτών με φόντο τις τιμές τροφίμων

Μάχη αγροτών - καταναλωτών με φόντο τις τιμές τροφίμων
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Με αφορμή την Πράσινη Εβδομάδα του Βερολίνου, τη μεγαλύτερη έκθεση αγροτικών προϊόντων και γευσιγνωσίας του κόσμου, οι γερμανοί αγρότες απαιτούν υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως, στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή 1.650 εκθέτες από 66 χώρες.

Ωστόσο τη διοργάνωση επισκιάζουν οι έντονες αντιπαραθέσεις στον αγροτικό τομέα, όπως σημειώνει σε σχετικό της άρθρο η Ντόιτσε Βέλε, οι καταναλωτές δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση όχι μόνον σε ποιοτικά τρόφιμα και στη βιώσιμη επεξεργασία τους αλλά και στη σωστή εκτροφή και προστασία των ζώων.

-Διαφήμιση-

Από την άλλη πλευρά όμως, οι παραγωγοί με τη σειρά τους ζητούν να αυξηθούν οι τιμές των τροφίμων. Σύμφωνα με τον συντάκτης της Ντόιτσε Βέλε, λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου των Αγροτών Γιοάχιμ Ρούκβιντ δήλωσε: «Υψηλότερα στάνταρ, περισσότερα τοπικά προϊόντα και μεγαλύτερη ποικιλία μπορούμε να έχουμε και να παράγουμε στη Γερμανία μόνον εάν στο μέλλον τα τρόφιμα θα διατίθενται σε υψηλότερες τιμές». Επίσης, υπογραμμίζει ότι οι αγρότες καταβάλουν προσπάθειες για να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους.

«Οι γερμανοί αγρότες είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν τις συνθήκες εκτροφής και το έχουν αποδείξει ήδη. Ως αντάλλαγμα όμως περιμένουμε από τους καταναλωτές να είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν αυτά τα υψηλότερα στάνταρ που ζητούν, πληρώνοντας υψηλότερες τιμές». Ο κ. Ρούκβιντ υποστηρίζει ότι οι Γερμανοί ξοδεύουν πολύ λιγότερα για τρόφιμα απ’ ό,τι άλλοι λαοί.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα προϊόντα και τις τιμές τους: «Την περασμένη χρονιά οι αγρότες πάλι είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται. Οι τιμή του γάλακτος παραμένει χαμηλή, του χοιρινού κρέατος αυξήθηκε μεν λίγο, αλλά παραμένει ασταθής ενώ στα σιτηρά παραμένει στάσιμη».
Η έκθεση που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 19 Ιαουναρίου θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιανουαρίου και αναμένονται περίπου 400.000 επισκέπτες για να δουν και να γνωρίσουν προϊόντα από τον αγροτικό, διατροφικό και γεωπονικό τομέα.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki