Μάχη των μαχών για τα μέτρα υπέρ των αγροτών στο συμβούλιο υπουργών

Με τις πιέσεις να αυξάνονται προς την Κομισιόν προκειμένου να λάβει δραστικά μέτρα για την στήριξη των παραγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού, οι υπουργοί γεωργίας των κρατών μελών αναμένεται σήμερα Τετάρτη 25/3 το μεσημέρι να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και να λάβουν κοινές αποφάσεις κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Από την πλευρά της Ελλάδας, ο υπουργός Μάκης Βορίδης πρόκειται να καταθέσει προτάσεις που αφορούν στοχευμένη στήριξη των κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής που πλήττονται. Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ «η προσέγγιση και η στήριξη αυτή προφανώς θα συνεκτιμάται και θα συνυπολογίζεται καθώς θα εξελίσσεται η κρίση και αυτό απαιτεί μεθοδικότητα και επιμονή ώστε τα μέτρα στήριξης να κατευθύνονται στους παραγωγικούς τομείς που τα χρειάζονται περισσότερο για να πιάνουν τόπο.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να αναμένεται η διαμόρφωση των κατάλληλων πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα πρέπει να κινηθεί υιοθετώντας ευέλικτες πολιτικές τόσο στα ζητήματα των κρατικών ενισχύσεων όσο και στα ζητήματα της αξιοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ)».

Την ίδια ώρα, με επιστολές του προς τον αρμόδιο ρπίτροπο Γεωργίας Janusz Wojciechowski και την υπουργό Γεωργίας της Κροατίας, Marija Vučković (πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ), ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Norbert Lins ζητά τη λήψη μέτρων για την ουσιαστική ενίσχυση των παραγωγών.

«Οι Ευρωπαίοι αγρότες δεν αγωνίζονται μόνο για να συνεχίσουν την καθημερινή τους εργασία, αλλά κυρίως για να αντιμετωπίζουν τις συνεχώς αυξανόμενες δυσκολίες πρόσβασης στα μέσα παραγωγής και να παραδίδουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές. Και αυτή η σοβαρή κατάσταση απαιτεί επείγουσα δράση» τονίζει.

Η «ΥΧ» παρακολουθεί τις διεργασίες και θα έχει αναλυτικό ρεπορτάζ και στην εφημερίδα της Παρασκευής 27 Μαρτίου και με αναρτήσεις στον ιστότοπό της.